Litoralul, sub lupa pregătirilor pentru 1 Mai şi Paște. Ce spun autoritățile

2630

Articole de la același autor

Este forfotă mare în staţiuni, unde, de când s-a dat semnalul că vor putea primi turişti în minivacanţa de 1 Mai şi Paște, s-a început marea pregătire. În hoteluri se renovează, restaurantele îşi amenajează terasele, iar autorităţile se organizează şi ele pentru a face curăţenie.

Vestea că staţiunile se redeschid la finele lunii aprilie, cu prilejul zilelor libere de 1 Mai şi sărbătorile pascale, i-a mobilizat pe agenţii economici de pe litoral, care dau bice să fie cu totul gata până la sosirea turiştilor. În staţiunea Mamaia, se lucrează pe toate fronturile. Pe la terase se desfac panourile care au fost montate la începutul iernii, pentru protejarea împotriva intemperiilor, prin hoteluri se aeriseşte, se igienizează, iar pe plajă deja sunt amenajate beach-barurile. Lucrările se desfăşoară în ritm susţinut, sub ochii celor care au ieşit la o gură de aer sărat şi să admire noile plaje, largi de sute de metri.



Am dat şi noi o tură prin Mamaia, vineri, la orele prânzului, de la ruina Teatrului de Vară, până în nord, la zona cluburilor de fiţe. Sunt şantiere în plină desfăşurare, semn că staţiunea se trezeşte la viaţă. „Îmi place mult să văd cum se fac pregătirile pentru sezonul estival. Păcat să se construieşte atât de mult. În fiecare primăvară văd noi şi noi construcţii”, ne-a spus un pensionar ieşit la plimbare prin staţiune.

Pe promenada din zona Cazino, unii patroni deja sunt aproape de deschidere, alţii însă încă au vitrinele acoperite cu cartoane şi lemne. „Noi ne-am mobilizat pentru că vrem să deschidem, chiar înainte de 1 mai, măcar în week-end. Vremea este frumoasă şi îi invităm pe constănţenii care vin să se plimbe să se oprească la terasă, la un suc, o cafea, o pizza, un peşte pe plită. Suntem bucuroşi de oaspeţi, suntem pregătiţi cu dezinfectanţi, măşti, meniuri de unică folosinţă, iar angajaţii noştri sunt instruiţi să respecte toate regulile de igienă şi de prevenire a răspândirii noului coronavirus”, ne-a declarat Vasile, reprezentantul unui restaurant de pe promenadă.



Terase şi magazine deschise

În timp ce aproape toate magazinele de pe aleea paralelă cu plaja sunt încă închise, pe plajă, se lucrează cu spor la amenajarea beach-barurilor şi teraselor. „Aici avem de lucru două săptămâni. Dacă avem noroc şi vremea ţine cu noi, suntem gata în ultima săptămână a lui aprilie. Între timp, facem aprovizionarea şi, probabil că vom avea câteva mese disponibile şi mai repede. Oricum de 1 mai va fi deschis. Apoi, vedem dacă mai închidem până la 15 iunie sau dacă vom avea program doar în week-end. Depinde de câţi turişti vor fi”, ne-a mărturisit un alt agent economic.

Mai la nord, în zona cluburilor, preferata tineretului în minivacanţa de 1 Mai, acolo unde au loc cele mai multe petreceri pe plajă, sunt deja în lucru terasele. La unul dintre cele mai renumite cluburi, o macara uriaşă monta cupola ce va acoperi locaţia. Iar, pe nisip, mai mulţi muncitori luaseră la ciocan lemnele de la un beach-bar.

„În trei săptămâni, nu o să mai recunoaşteţi nimic aici. Va fi lux-lux. Ceva frumos, cu mulţi bani, de fiţe. O să fie plin de 1 Mai. Vine tineret din toată ţara, dornic să petreacă după ce au fost atâtea restricţii”, ne-a spus unul dintre lucrători.



Petreceri de zi, în aer liber

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că va ridica o parte din restricţii în minivacanţa de 1 Mai şi Paște. Astfel, a fost permisă circulaţia în noaptea de Înviere, iar operatorii economici vor putea să ţină deschise locaţiile două ore în plus, în Vinerea Mare, până la ora 18.

Conform măsurilor stabilite de CNSU, staţiunile de pe litoral vor putea fi deschise cu o capacitate de 70%, iar activitatea economică va fi reglementată de restricţiile de week-end, dacă incidenţa îmbolnăvirii de COVID este între 4 şi 7,5. Astfel, petrecerile vor putea avea loc doar în conformitate cu regulile de igienă şi de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 şi doar până la ora 18, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

În prezent, în judeţul Constanţa, se încadrează cu o incidenţă între 4 şi 7,5 şase localităţi de pe litoral, municipiul Constanţa (Mamaia), Năvodari, Techirghiol, Eforie, Costineşti şi Mangalia.



Grup de lucru cu agenţi economici

De asemenea, Colegiul Prefectural a iniţiat, în cursul zilei de vineri, 9 aprilie, constituirea unui Grup de lucru pentru turism, pentru găsirea de soluţii adecvate atât pentru un sezon estival reuşit, cât şi pentru desfăşurarea activităţilor economice în condiţii de siguranţă şi protecţie sanitară. Din grup fac parte reprezentanţi ai autorităţilor şi ai organizaţiilor patronale din turism. „Suntem alături de toţi cei care doresc să facă turism în condiţii sigure, onest şi cu multă responsabilitate, motiv pentru care am hotărât că este nevoie de muncă în echipă. Ei cunosc foarte bine fenomenul, noi cunoaştem foarte bine cadrul legislativ şi aplicarea normelor emise de autorităţile centrale, aşa că, prin comunicare, putem avea un sezon estival gestionat corect”, a transmis prefectul judeţului Constanţa, Silviu Iulian Coşa.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3081 secunde