Liderii coaliției au semnat protocolul pentru ratificarea tratatului de guvernanță în UE

263
Liderii coaliției au semnat protocolul pentru ratificarea tratatului de guvernanță în UE - emilboc-1329305783.jpg
Liderii coaliției au semnat, miercuri, la Parlament, protocolul privind ratificarea tratatului de guvernanță în cadrul UE. Protocolul a fost semnat de președintele PDL Emil Boc, președintele UDMR Kelemen Hunor, președintele UNPR Gabriel Oprea și liderul grupului parlamentar al minorităților naționale Varujan Pambuccian.

La eveniment au fost prezenți premierul Mihai Răzvan Ungureanu și lideri ai partidelor din arcul guvernamental.

Coaliția de guvernare a convenit, marți, să adopte tratatul de guvernanță fiscală agreat la nivel european prin procedură parlamentară, urmând ca un proiect de lege în acest sens să fie elaborat în perioada următoare, potrivit unor surse din coaliția guvernamentală.

Sursele citate au precizat, pentru Mediafax, că Tratatul de guvernanță fiscală ar urma să fie adoptat printr-un proiect de lege special, care va fi supus votului Parlamentului.

Partidele din coaliție au ajuns la această decizie întrucât adoptarea tratatului prin modificarea Constituției ar fi fost dificilă, în condițiile în care opoziția se opune modificării Legii fundamentale înainte de alegerile parlamentare.

Sursele citate au mai arătat că partidele din arcul guvernamental vor propune, de asemenea, ca președintele și premierul să fie împuterniciți să semneze, la nivel european, tratatul în cauză.

De asemenea, este posibil ca liderii coaliției să inițieze consultări și cu opoziția pe această temă, însă la ședința de marți nu a fost stabilit un mandat precis în acest sens.

Formațiunile coaliției majoritare vor semna un protocol de susținere a semnării și ratificării de către România a tratatului UE de guvernanță fiscală, iar acesta va fi deschis și opoziției, de la care se așteaptă dialog și pe alte teme ale agendei publice, au anunțat liderii partidelor coaliției, după întâlnirea de luni, la Palatul Cotroceni, cu președintele Traian Băsescu.

"Poziția noastră comună a fost aceea ca în cadrul coaliției să semnăm un acord pentru susținerea semnării și ratificării de către România a acestui tratat, acord care trebuie consfințit într-un protocol al coaliției și care semnează a fi deschis și celorlalte partide parlamentare, pentru că este vorba de interesul național", a spus președintele PDL, Emil Boc, la finalul consultărilor.

Președintele Traian Băsescu a invitat, luni, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor și formațiunilor reprezentate în Parlament, pentru discuții privind perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și convergența în Uniunea Economică și Monetară și dialogul dintre partide și funcționarea Legislativului.

Statele Uniunii Europene, cu excepția Marii Britanii și a Republicii Cehe, au adoptat la sfârșitul lunii ianuarie un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Președintele Traian Băsescu a declarat, după lucrările informale ale Consiliului European, că noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de România, prin Constituție, până la finalul anului 2013, în unele condiții acest lucru fiind necesar de făcut chiar și mai repede.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 15 Februarie 2012
Stire din Politică-Administrație : A demisionat primarul din Cluj
Pagina a fost generata in 1.5345 secunde