Le Temps: "Trista coaliție română", formată din partide identice ideologic ce practică clientelismul

276
Jurnalistul și istoricul elvețian Gérard Delaloye a publicat ieri, în cotidianul Le Temps, un articol intitulat "Trista coaliție română", în care reamintește că România este dominată de partide cu o ideologie identică, ce practică în exces clientelismul, o mai veche hibă a sistemului politic românesc.
Uniunii Europene, care nu încetează să facă ochii mari și să amenințe că taie robinetul cu euro, dacă nu se înregistrează un recul al corupției, România îi răspunde cu un guvern de amplă coaliție după model german, își începe articolul Gérard Delaloye. Operațiunea se face în doi timpi, explică jurnalistul. La 30 noiembrie, alegătorii, refuzând să decidă în favoarea unui partid sau al altuia, acordă 33% fiecăruia dintre cele două mari partide - PSD, fondat de Ion Iliescu, și
PD-L-ul actualului președinte Traian Băsescu. Pentru a arăta și mai bine că sunt la egalitate, alegătorul i-a dat cu 0,7% voturi mai multe PSD-ului, dar cu trei deputați mai mult PDL-ului, constată exclamativ Gérard Delaloye. Deși terții sunt excluși, Partidul Național Liberal al premierului în exercițiu obține un cochet 18%, în timp ce ultranaționaliștii sunt îndepărtați din Parlament. Întărit de acest rezultat, președintele Băsescu decide să acorde conducerea guvernului partidului cu majoritate relativă în Parlament și încredințează această sarcină unuia dintre elevii săi, Emil Boc, în vârstă de 42 de ani, deputat și primar de Cluj, reales în iunie cu peste 80% din voturi.
"În principiu - dar numai în principiu!", după cum atrage atenția exclamativ autorul articolului - PSD este un partid de stânga, membru al Internaționalei Socialiste. PDL se socoate a fi un partid de dreapta (membru al PPE), dar oricine la Strasbourg (sediul Parlamentului European - n.r.) își aduce aminte că era încă membru al grupului socialist în 2004. În fapt, aceste două partide, care, după căderea lui Ceaușescu, formau un singur partid, Frontul Salvării Naționale, sunt două vaste conglomerate de interese regionale, clientelare și financiare în privința cărora chiar și politologul cel mai avizat s-ar găsi în dificultate, dincolo de adevărurile proclamate, să formuleze diferențe ideologice, scrie Gérard Delaloye.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2077 secunde