La Murfatlar, poluarea se măsoară cu găleata, spre stupefacția locuitorilor!

2324

Articole de la același autor

Locuitorii și administrația locală din Murfatlar ridică semne de întrebare cu privire la acuratețea măsurătorii realizate de Agenția de Protecția Mediului Constanța, pentru a determina dacă fabrica de cretă din oraș poluează sau nu. Mai ales că, după cum subliniază oamenii, „măsurarea a fost făcută cu o găleată”! Conducerea agenției a explicat pentru „Cuget Liber” în ce constă metoda de determinare a pulberilor folosită.

De zeci de ani, locuitorii orașului constănțean Murfatlar acuză că se confruntă cu poluarea produsă de fabrica de cretă din localitate. Oamenii spun că, de cum vine primăvara, iar în unitate se reia activitatea, totul în zonă este îmbrăcat în alb și aerul este irespirabil. Deși au tot fost trimise sesizări către instituțiile de mediu, nimic nu s-a schimbat. Cel mai recent, Primăria Murfatlar a sesizat, în luna mai, din nou, Agenția de Protecția Mediului și Garda de Mediu cu privire la poluarea provocată de extracția și prelucrarea cretei. Răspunsul a fost similar sesizărilor anterioare, spre indignarea oamenilor: nu este poluare!

Mai precis, în adresa APM Constanța transmisă Primăriei Murfatlar se arată: „Ultimele determinări au fost realizate pe 9 septembrie 2020, la limita amplasamentului, în timp ce instalația cu două linii de măcinare era în funcțiune. Valorile înregistrate au fost de 0,299 mg/mc și respectiv 0,224 mg/mc, concentrația maxim admisă fiind de 0,5 mg/mc. La aceeași dată

s-a amplasat o găleată pentru captarea pulberilor sedimentabile, la cea mai apropiată locuință (familia Ablai, la aproximativ 50 de metri). Găleata a fost ridicată la 10 octombrie, interval de timp în care s-au depus 10,4132 grame/mp/lună, limita maximă permisă fiind de 17 grame/mp/lună”.



Dar localnicii și administrația publică locală ridică semne de întrebare privind acuratețea metodei folosite.

„Concluzia este că nu au fost înregistrate depășiri ale măsurătorilor privind pulberile în suspensie și sedimentabile. Este posibil… dacă aceste măsurători au fost făcute cu instrumente rudimentare (găleți cu apă!) și pe perioade scurte de timp”, a afirmat primarul George Cojocaru.

„Au venit, au montat niște găleți pe la oameni prin curte, apoi le-au strâns. Păi dacă aceasta este metoda de măsurare, ce nu ne-au întrebat pe noi, să le dăm rufele, legumele din grădină, să vadă cât se depune zi de zi?”, și-a exprimat indignarea Georgiana S., o localnică.





„Este o măsurătoare gravimetrică standardizată”

Referitor la măsurătoarea realizată în zona Murfatlar, pentru determinarea poluării, conducerea Agenției de Protecția Mediului (APM) Constanța a explicat pentru „Cuget Liber” metoda folosită. „Determinările în teren pe care le poate realiza APM, în cazul apariției disconfortului creat de praf, sunt măsurători gravimetrice standardizate, realizate prin metode stabilite de STAS 10813/76 – puritatea aerului – determinarea pulberilor în suspensie și STAS 10195/75 – puritatea aerului – determinarea pulberilor sedimentabile. Aceleași metode au fost folosite și în cazul determinărilor efectuate în zona orașului Murfatlar. Metoda de determinare a pulberilor sedimentabile din atmosferă este stabilită de STAS 10195/75 și constă în «colectarea pulberilor din atmosferă, în vase cu suprafață cunoscută, într-un interval de timp stabilit și determinarea gravimetrică a acestora». Fiind o metodă standardizată, nu putem comenta asupra gradului de complexitate. În ceea ce privește precizia rezultatelor obținute în laborator, vă comunicăm că aparatura utilizată la efectuarea acestei analize este verificată metrologic anual, conform legislației în vigoare, respectiv Ordinul 148 din 15 mai 2012, pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal L.O. – 2012, actualizat și etalonat periodic, conform Sistemului de Management al Calității, implementat în laborator în baza standardului SR EN ISO/IEC 17025:2018”, a precizat Daniela Șerban, șef Serviciu Monitorizare și Laboratoare, din cadrul APM Constanța.



Primarul Cojocaru vrea să aducă un laborator modern

Având în vedere dubiile avute, reprezentanții Primăriei Murfatlar au luat deja legătura cu alte instituții, pentru realizarea altor măsurători. „Nu ne vom opri aici, soluția este să aducem un laborator mobil modern, acreditat și omologat cu care vom face propriile măsurători pe care le vom preda Gărzii de Mediu. Am găsit instalația respectivă, achiziționată cu fonduri europene și va fi pusă la dispoziția Primăriei Murfatlar pe o perioadă de cel puțin o lună”, a afirmat primarul George Cojocaru. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0048 secunde