Klaus Iohannis depune jurământul pentru al doilea mandat de președinte. Ședința solemnă de la Parlament începe la ora 14.00

165
Klaus Iohannis depune jurământul pentru al doilea mandat de președinte. Ședința solemnă de la Parlament începe la ora 14.00 - ioha-1576917122.jpg
Klaus Iohannis depune, sâmbătă, la Parlament, jurământul de președinte al României pentru noul mandat de cinci ani. Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului va avea loc de la ora 14.00.


La ceremonie sunt invitați să participe: membrii Guvernului, în frunte cu premierul Ludovic Orban; judecătorii Curții Constituționale; foștii șefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu; Principesa Margareta, Custodele Coroanei române și Principele Radu; Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel; Arhiepiscopul și Mitropolitul romano-catolic de București, Ioan Robu; președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu; procurorul general interimar, Bogdan Licu; președintele Academiei Române; șeful Statului Major al Armatei, Daniel Petrescu; primarul Capitalei, Gabriela Firea; Avocatul Poporului; Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu; directorii SRI și SIE; comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.


Ședința solemnă va dura o oră iar în timpul acesta vor lua cuvântul președintele CCR Valer Dorneanu, Klaus Iohannis și patriarhul BOR, care va binecuvânta învestitura președintelui României.


Cheltuielile acestui eveniment vor fi suportate din bugetul Camerei Deputaților.




Pe 28 noiembrie, Curtea Constituțională a României a validat, cu unanimitate de voturi, rezultatul alegerilor prezidențiale și alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte.


Klaus Iohannis a afirmat că în cel de-al doilea mandat al său va acționa pentru o mai bună funcționare a autorităților și instituțiilor publice și va veghea pentru respectarea Constituției.


Potrivit articolului 82 din Constituția României, după ce rezultatul alegerilor prezidențiale este validat de Curtea Constituțională, "candidatul a cărui alegere a fost validată depune în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, următorul jurământ: -Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!-".


Mandatul Președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Constituția prevede, de asemenea, că președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou ales.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4879 secunde