IOHANNIS PREȘEDINTE. Ce promisiune a făcut românilor

551
IOHANNIS PREȘEDINTE. Ce promisiune a făcut românilor - iohannispresedinte-1574635273.jpg

Articole de la același autor

Românii au fost așteptați, ieri, să decidă care dintre cei doi candidați, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, rămași în cursa prezidențială, va conduce România în următorii cinci ani. 


Potrivit Biroului Electoral Central, în turul doi au avut drept de vot 18.217.411 de cetățeni înscriși pe liste permanente. În județul Constanța, au fost așteptați la urne peste 623.230 de alegători înscriși pe listele electorale permanente, astfel că au fost amenajate 556 de secții de votare.


Reprezentanții Biroului Electoral Central au anunțat că, la nivel național, prezența la vot a fost de 49,87% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale. Constănțenii s-au mobilizat foarte bine și au ieșit la vot încă de dimineață, la unele secții de votare din municipiu fiind chiar nevoiți să stea la rând pentru a își exercita dreptul la vot. Încă de la primele ore ale dimineții, județul Constanța s-a aflat printre județele cu cel mai bun procent și s-a clasat mereu în top trei. Potrivit datelor transmise de BEC, în Constanța, la ora 18.00 prezența a fost de 47,47%, în timp ce la ora 19.00 a ajuns la 50,34%. La ora 21.00, prezența la vot în județul Constanța a fost de 53,20%. 


Potrivit exit-poll-ului anunțat la închiderea urnelor, a reieșit că președintele Klaus Iohannis a câștigat un al doilea mandat la Palatul Cotroceni.


Mai exact, candidatul PNL, Klaus Iohannis, a obținut 64,8% în turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică, iar reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă, 35,2%, potrivit sondajului realizat la ieșirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) și Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.
Datele sunt valabile pentru ora 19.30 și doar pentru secțiile de pe teritoriul României, fără a ține cont de secțiile din străinătate.
Conform unei simulări realizate de cele două institute, într-un rezultat care ar include și diaspora, Iohannis ar obține 67%, iar Dăncilă - 33%.


Eșantionul pentru exit-poll a fost format din 400 de secții de votare, acesta fiind unul stratificat, pe mediile urban și rural și pe regiuni istorice.


Numărul de persoane intervievate a fost de peste 23.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar a fost de circa 18%.


Potrivit CURS-Avangarde, având în vedere ponderea refuzurilor și alte dificultăți întâmpinate în secțiile de votare, independente de institutele de sondare, marja de eroare asumată prevăzută pentru ancheta realizată în eșantionul de secții de votare din România este de plus/ minus 2,5% (această marjă include pe lângă abaterea standard maximă calculată și erorile determinate de ponderea mare a refuzurilor de circa 18% și de alte dificultăți întâmpinate pe teren), la un nivel de încredere de 95%.
În altă ordine de idei, peste 10 milioane de români și-au exprimat votul la alegerile prezidențiale din 2019, atât în țară cât și în diaspora.
"Astăzi a câștigat România normală"


Președintele Klaus Iohannis a afirmat, duminică seara, după anunțarea rezultatelor exit-poll, că aceasta a fost cea mai categorică victorie obținută vreodată împotriva Partidului Social Democrat.


El a anunțat că va fi un președinte "total implicat" pentru România, arătând că va fi președintele tuturor românilor, atât al celor care l-au votat, cât și al celor care au avut altă opțiune.


"România a câștigat astăzi, dragi români. România modernă, România europeană, România normală a câștigat astăzi. Românii au fost eroii zilei de astăzi. Au fost într-un număr impresionant să voteze și acesta e cel mai important câștig al zilei de azi. O mențiune specială pentru românii din diaspora, care au mers în număr extraordinar la vot. Este o victorie importantă, cea mai categorică victorie obținută vreodată împotriva PSD", a declarat Klaus Iohannis, la sediul PNL.
El a făcut promisiunea că va fi președintele tuturor românilor.


"Primesc această victorie cu bucurie, cu mulțumire, cu modestie și cu încredere în România. Vă promit, astăzi, aici, în această seară, că voi fi președintele tuturor românilor, și a celor care m-au votat, cărora le mulțumesc în mod expres, și celor care nu m-au votat. Voi fi și președintele românilor care nu au votat deloc, cu speranța că data viitoare vor merge totuși la vot", a mai spus Klaus Iohannis.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5809 secunde