Iohannis, la Varșovia: Acum a venit momentul să continuăm să ne consolidăm securitatea

133
Iohannis, la Varșovia: Acum a venit momentul să continuăm să ne consolidăm securitatea - scrisoaredeschisacatreklausiohan-1528454909.jpg
Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Varșovia, că Summitul NATO de la Bruxelles va fi încă o contribuție la un viitor mai sigur al statelor membre.

"Summitul NATO va fi încă o contribuție la un viitor al nostru mai sigur. La Summitul din Țara Galilor am reacționat prompt și ferm la criza care izbucnise. La Summitul de la Varșovia am adoptat decizii istorice și am avansat procesul de adaptare a NATO. Acum a venit momentul să continuăm să ne consolidăm securitatea. Statele din Formatul București 9 au fost beneficiare ale măsurilor adoptate și, în egală măsură, au contribuit la consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare și la susținerea partenerilor noștri. Trebuie să valorificăm acest moment și să ne asigurăm că NATO este pregătit și are capacitatea să își îndeplinească sarcinile", a afirmat Iohannis, la prima sesiune plenară a reuniunii la nivel înalt a Formatului București 9, care are loc la Palatul Prezidențial din capitala Poloniei.

El a arătat că de la înființare și până în prezent Formatul B 9 și-a confirmat eficiența.

Șeful statului român a subliniat că Summitul NATO trebuie să reafirme soliditatea Alianței în ansamblu și pe cea a legăturii transatlantice.

"Împărțirea echitabilă a responsabilităților contribuie la unitatea și solidaritatea aliată și, în egală măsură, la o Alianță puternică. Aceasta este abordarea noastră principială", a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a indicat și pașii concreți care ar trebui avuți în vedere. "În primul rând, trebuie să continuăm adaptarea NATO la noul mediu de securitate, care aduce provocări continue. În ce ne privește, efortul de construire a apărării și descurajării NATO nu este un capitol încheiat. Încă mai avem de lucrat serios la coerența și eficiența prezenței noastre înaintate. Trebuie să ne asiguram că avem efectivele necesare cu capacitatea de luptă adecvată, împreună cu structura de comandă și capabilitățile potrivite pentru a descuraja eficient Rusia", a arătat el, conform Agerpres.

Iohannis consideră că la Summitul NATO din iulie trebuie sprijinită o abordare unitară a prezenței aliate înaintate pe Flancul Estic.

"În acest sens, ar trebui să avem cu toții în vedere o planificare unificată a apărării pe Flancul Estic. De asemenea, trebuie să rămânem vigilenți inclusiv prin întărirea capabilităților noastre de avertizare timpurie. Va trebui să acționăm împreună pentru a implementa pe deplin postura noastră pe absolut toate dimensiunile - terestră, maritimă și aeriană - și să asigurăm coerența sa", a arătat Klaus Iohannis.

El a subliniat că statele aliate trebuie să rămână consecvente abordării principiale vizând Rusia. În opinia sa, statele partenere trebuie sprijinite să își consolideze reziliența, arătând că Georgia, Republica Moldova și Ucraina, alături de țările din Balcanii de Vest, sunt între cele mai vulnerabile la acțiunile hibride.

"Ele au nevoie de sprijinul nostru pentru dezvoltarea propriilor capabilități de a rezista presiunilor externe care urmăresc blocarea propriilor lor aspirații", a adăugat Klaus Iohannis.

Șeful statului român a mai spus că statele participante la Formatul București 9 ar trebui să continue să încurajeze Georgia, iar în dialogul cu restul aliaților să susțină importanța avansării acestei relații. În ce privește Ucraina, el a opinat că ar trebui consolidată cooperarea practică cu Alianța, respectiv sprijinirea reformelor în toate domeniile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4617 secunde