Iohannis, atac dur înaintea consultărilor: Traversăm o perioadă în care independența justiției române este pusă la grea încercare

103
Iohannis, atac dur înaintea consultărilor: Traversăm o perioadă în care independența justiției române este pusă la grea încercare - iohannispozabunasifrumoasacuioha-1540237705.jpg
Klaus Iohannis a transmis primul mesaj după criticile Comisiei de la Veneția pentru PSD-ALDE: 'Politicieni lipsiți de integritate' atacă justiția, scrie romaniatv.net

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 22 octombrie a.c., un mesaj cu prilejul conferinței "Conduita etică a magistraților pentru consolidarea încrederii publice.  Dialog deschis privind integritatea judiciară", din cadrul Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer. Mesajul a fost prezentat de către domnul Laurențiu Ștefan, Consilier Prezidențial - Departamentul Politică Internă.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

"Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer a câștigat, prin activitățile de substanță derulate în ultimul deceniu, statutul de reper pentru profesioniștii sistemului de justiție din România, dar și din întreaga regiune.

Roadele muncii partenerilor noștri externi în consolidarea sistemului de justiție și în lupta anticorupție, printre care se numără și organizații ca a dumneavoastră, se văd din plin în ultimii ani. Din păcate, traversăm o perioadă în care independența justiției române este pusă la grea încercare.

Integritatea este, în aceste zile, mai mult ca oricând, una dintre temele semnificative care se regăsesc pe agenda publică. Sunt tot mai frecvente atacurile la adresa justiției din partea unor politicieni lipsiți de integritate și, în aceste condiții, moralitatea și profesionalismul magistraților devin esențiale în apărarea și menținerea încrederii cetățenilor în justiție. Încrederea începe cu integritatea magistraților. Lupta anticorupție este indisolubil legată de integritatea celor care fac parte din instituțiile sistemului judiciar.

Mă bucur că am ocazia să transmit un mesaj de felicitare și încurajare tuturor profesioniștilor din justiție, de la prima și până la ultima treaptă ierarhică a sistemului, pentru rezultatele tot mai bune privind înfăptuirea actului de justiție în România, obținute în ultimii ani, dar și pentru modul în care și-au făcut datoria și au apărat independența puterii judecătorești.

În ciuda tuturor dificultăților întâmpinate, integritatea și profesionalismul manifestate au arătat clar românilor, dar și partenerilor noștri externi, că justiția s-a maturizat, este pregătită, capabilă și decisă să-și apere independența.

Vocea dumneavoastră este auzită, contează și va conta. Continuați să vă faceți meseria cu verticalitate și curaj, fideli principiilor democrației și statului de drept! Rămâneți vigilenți și nu vă pierdeți speranța! Sunt alături de dumneavoastră și am convingerea că aveți susținerea cetățenilor din întreaga țară, care au transmis mesaje foarte clare și ferme clasei politice. Am certitudinea că românii vor apăra și pe mai departe independența justiției cu aceeași convingere.

Avem o Constituție, avem un crez - în statul de drept și în democrație - și avem garanția dată de apartenența la Uniunea Europeană pentru respectarea acestui crez. Avem o justiție formată din magistrați integri și am încredere că vor continua să rămână așa.

Vă urez mult succes în proiectele și programele privind justiția derulate în România și în întreaga regiune!"

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7832 secunde