Iohannis a sesizat la CCR modificarea Legii privind funcționarea Academiei Oamenilor de Știință din România

Duminică, 28 Iunie 2020
159
Președintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curții Constituționale a României (CCR) o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 31/2007 privind reorganizarea și funcționarea Academiei Oamenilor de Știință din România, informează Agerpres.

Legea stipulează că, prin derogare de la prevederile bugetului de stat pe anul 2020, până la 31 decembrie, finanțarea cheltuielilor Academiei Oamenilor de Știință din România se asigură din subvenții acordate de la bugetul de stat, Ministerul Finanțelor Publice fiind autorizat să opereze modificările necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi.

Președintele Iohannis men-ționează că, potrivit expunerii de motive a legii criticate, obiectul de reglementare al acesteia este reprezentat de modificări ale prevederilor "privind salarizarea personalului bugetar din aparatul de lucru al Academiei Oamenilor de Știință din România", iar actul normativ stipulează că "normativele de personal, criteriile de constituire a compartimentelor și statele de funcții pentru unitățile din subordine se aprobă de președintele AOSR, la propunerea secretarului științific, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat pentru AOSR prin legile bugetare anuale" și că "finanțarea cheltuielilor de întreținere, funcționare și a indemnizațiilor se asigură din venituri proprii și din subvenții acordate de la bugetul de stat, conform legilor bugetare anuale".

El indică în sesizarea la CCR că Legea bugetului de stat pe anul 2020 prevede că, în acest an, "Academia Oamenilor de Știință din România va fi finanțată în integralitate din venituri proprii, fără a beneficia de niciun transfer sau subvenție de la bugetul de stat".

Șeful statului arată că derogarea instituită prin actul normativ sesizat echivalează și cu modificarea implicită a Legii bugetului de stat și că într-o astfel de situație era necesar ca modificarea să fie realizată în ședința comună a celor două Camere.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.367 secunde