Investiţii de interes naţional, la Cumpăna. „Sunt importante pentru dezvoltarea economică a comunei!”

588
Investiţii de interes naţional, la Cumpăna. „Sunt importante pentru dezvoltarea economică a comunei!” - fondprintinvestitiicumpana1-1616697275.jpg

Articole de la același autor

Investiţii de mare anvergură vor fi demarate, în perioada următoare, în comuna Cumpăna, unde va fi realizat un nod rutier de legare a localităţii cu autostrada A4. De asemenea, va fi construită varianta ocolitoare Techirghiol, ce va lega A2 de sudul litoralului, şi va fi modernizată şoseaua principală de intrare în localitate, dinspre Constanţa.

Locuitorii comunei Cumpăna care deţin terenuri chiar la intrarea în localitate, dinspre Constanţa, au fost invitaţi miercuri după-amiază, 24 martie, la o dezbatere publică despre proiectele ce sunt planificate şi care s-ar putea suprapune cu proprietăţile lor. La întâlnire au participat, alături de primarul Mariana Gâju, şi reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa.

Oamenii au aflat astfel că nodul rutier de conectare a localităţii cu autostrada A4 va deveni mult mai complex, deoarece va fi corelat cu Alternativa Techirghiol, drumul care să ducă până spre sudul litoralului.

„După ani de zile de solicitări la Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru realizare a nodului de descărcare a autostrăzii pe teritoriul comunei Cumpăna, venim cu alternativă complexă a nodului de descărcare pe teritoriul comunei Cumpăna şi a extinderii carosabilului pe DN 39E, a actualei Şosea Constanţei, care este singura pe care noi circulăm de la canal la intersecţia cu DN 39”, a explicat primarul Mariana Gâju. Este vorba despre Alternativa Techirghiol, gândită să decongestioneze traficul de pe DN 39. Această arteră va traversa o parte din comună şi va cuprinde un nou pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră, pentru a face legătura cu sudul litoralului.

Investiţii cu fonduri europene

„Toate acestea sunt investiţii de interes naţional şi presupun o serie de exproprieri. În rândul locuitorilor, sunt foarte multe nemulţumiri referitoare la ce se întâmplă cu terenurile peste care vor trece bretelele, şoselele şi cele care rămân între bretele, ce se întâmplă cu oamenii şi cu preţul de despăgubire. Reprezentanţii CNAIR spun că preţul va fi cel stabilit prin Hotărâre de Guvern, conform grilei notariale. Este vorba despre 160 de hectare pe care le pierde comuna Cumpăna. Ne interesează ce se întâmplă cu comuna noastră şi ce lăsăm în urmă, copiilor noştri. Am pus inclusiv problema noxelor de la autostradă, pentru casele din apropierea şoselei şi mi s-a spus că vor fi amplasate panouri fonoabsorbante”, a mai spus primarul Mariana Gâju.

Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, proiectele sunt destul de avansate, iar nodul rutier ar putea fi gata la finele anului 2023. Construcţia Alternativei Techirghiol va dura însă ceva mai mult, având în vedere că presupune construirea unui pod nou peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, pe teritoriul comunei Agigea, şi o autostradă de 28 de km, până la sensul giratoriu din dreptul localităţii 23 August. Toate lucrările vor fi realizate din fonduri europene, nerambursabile.

Pol de dezvoltare economică

Pe de altă parte, pe lângă fluidizarea traficului către Constanţa, dar şi către Eforie, Mangalia, Portul Constanţa, noile artere vin însă şi cu alte avantaje, de ordin economic. „Aceste investiţii sunt importante în primul rând pentru dezvoltarea economică a comunei. Având acest nod de descărcare, agenţii economici importanţi au interes pe teritoriul comunei Cumpăna şi, concesionând teren de la primărie sau cumpărând de la proprietarii din localitate, îşi pot dezvolta afaceri economice care să creeze locuri de muncă pe teritoriul comunei Cumpăna şi să aducă venituri la bugetul local”, a mai spus primarul.

În ce priveşte extinderea carosabilului DN 39E, aceasta va cuprinde şi amenajarea de piste pentru biciclete, trotuare pentru pietoni, spaţii verzi şi parcări. Planurile sunt în lucru şi acestea vor fi prezentate, în scurt timp, de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, care se va ocupa de lucrări.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4527 secunde