Potrivit modificărilor aduse legii administrației publice locale,

Instanța ar putea decide soarta consilierilor ale căror mandate nu sunt supuse validării în plen

700
Instanța ar putea decide soarta consilierilor ale căror mandate nu sunt supuse validării în plen - 16389be3b1467d0b7f1cc7bb7b6ec32d.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții PNL și PDL Constanța în Parlament cooperează pentru rectificarea legislației din domeniul administrației publice locale în vederea prevenirii blocajelor de la acest nivel.
Deputații constănțeni Gheorghe Dragomir (PNL), Constantin Chirilă (PDL), Zanfir Iorguș (PDL), Maria Stavrositu (PDL) și senatorul Mircea Banias (PDL) fac parte din grupul celor 24 de inițiatori care au propus, la începutul lunii februarie, modificarea Legii 215/2001 privind administrația publică și a Legii 393/2004 privind statutul aleșilor locali.
La finalul lunii martie, cele două proiecte au fost adoptate cu acordul tacit al deputaților și urmează a fi dezbătute de către Senat, care este camera decizională.
În expunerea de motive a proiectelor legislative, inițiatorii susțin că modificările aduse atât Legii nr. 215/2001, cât și Legii nr. 393/2004 se impun din cauza numeroaselor blocaje ale funcționării instituțiilor administrației publice locale, fie că este vorba de primării, fie că este vorba de consilii județene. De asemenea, ei arată că actualele prevederi legale pot fi speculate de anumiți aleși locali în scopul de a bloca activitatea unității administrativ-teritoriale, din motive politice sau personale și în detrimentul contribuabililor. Inițiatorii fac referire, în special, la blocajele care apar prin invalidarea alegerii unui ales local (consilier județean sau local). Reamintim cazurile celor trei consilieri locali excluși din PDL: Florin Gheorghe, Dănuț Moisoiu și Mădălina Popa, dar care continuă să facă parte din Consiliul Local Constanța sau cazul lui Gheorghiță Corbu care așteaptă, de aproximativ doi ani de zile, să fie validat în funcția de consilier județean.
Principala schimbare propusă de către inițiatori este aceea că nu numai primarul sau președintele consiliului județean vor putea declara vacantarea unui loc în consiliu (local sau județean), ci și consilierii într-o ședință extraordinară. Astfel, inițiatorii oferă posibilitatea ca, în toate situațiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia, consiliul local sau consiliul județean, după caz, să adopte nu numai în prima ședință ordinară, ci chiar în ședință extraordinară, o hotărâre prin care se ia act de situația apărută cu majoritatea simplă a numărului consilierilor prezenți și se declară vacant locul consilierului în cauză.
În plus, dacă un mandat de ales local sau județean nu este supus validării în termen de 30 de zile sau dacă, din contră, acesta nu este nici invalidat, instanța de contencios administrativ va decide ce se întâmplă în fiecare caz în parte. Instanța de contencios administrativ urmează să se pronunțe în cel mult 30 de zile. Soluția instanței de contencios administrativ va fi supusă recursului, care se declară în 48 de ore de la pronunțare ori de la comunicare și se va judeca în 3 zile de la înregistrare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4824 secunde