Inițiativa parlamentarilor USR-PLUS: șezlonguri și căi de acces spre malul mării, pentru persoanele cu dizabilități

292
Inițiativa parlamentarilor USR-PLUS: șezlonguri și căi de acces spre malul mării, pentru persoanele cu dizabilități - fondnegoiplaje2-1625505574.jpg
Ne aflăm în toiul verii, iar turiştii au început deja să ia cu asalt plajele de pe litoralul românesc. Modernizarea plajelor este de bun augur pentru toată lumea, însă lăţirea lor ar putea cauza probleme persoanelor cu dizabilităţi, care nu pot ajunge la luciul apei decât cu ajutorul scaunelor cu rotile sau al altor dispozitive speciale pentru deplasare.

Senatorul USR-PLUS de Constanţa, Remus Negoi, s-a gândit la acest aspect şi sare în ajutorul persoanelor cu astfel de probleme.

„Persoanele cu dizabilități din România se confruntă deseori cu probleme în ceea ce priveşte accesul în clădirile de locuit, spațiile de muncă sau clădirile disponibile pentru public, în infrastructura de transport şi în alte locuri care ţin de activităţi recreative, culturale sau sportive. Deși legislaţia prevede norme pentru a crea şanse egale în societate şi acces nelimitat în toate locurile şi la orice tip de activitate pentru persoanele încadrate în grad de handicap, în realitate, puţine dintre aceste prevederi sunt puse în practică”, a declarat senatorul USR-PLUS de Constanţa, Remus Negoi.

Senatorul admite faptul că în mai multe oraşe din România numărul persoanelor cu dizabilităţi a crescut, astfel că este nevoie de găsirea unei soluţii pentru ca această categorie de persoane să se bucure de anumite facilităţi.

„Faptul că în multe oraşe europene vedem, pe stradă, persoane în cărucioare rulante ne-ar putea face să credem că numărul acestora este mai mare decât în România. Realitatea este însă alta. În ţările europene persoanele cu dizabilităţi pot duce o viaţă normală, pot fi independente şi se pot deplasa, fără ajutor, oriunde au nevoie, datorită faptului că există o infrastructură adaptată pentru această categorie. În România, în schimb, multe persoane cu deficiențe motorii sunt nevoite să stea în casă şi pot ieşi pe stradă doar însoţite, pentru că nu există căi de acces, rampe sau lifturi dedicate acestora. Dacă la instituţiile publice şi la marile centre comerciale au fost construite astfel de căi de acces, sunt încă destule locuri unde oamenii în scaun cu rotile nu pot ajunge”, a mai spus Negoi.

USR-PLUS are o inițiativă legislativă, pentru vacanțe mai frumoase

Remus Negoi a declarat, printre altele, că s-a depus o iniţiativă legislativă în Parlamentul României, pentru a fi construite căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Am depus o inițiativă legislativă care prevede asigurarea unei infrastructuri pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi pe plaje şi un număr minim de șezlonguri dedicate acestora, lângă luciul de apă. Conform proiectului, operatorii economici sau administrațiile publice locale care dețin sau gestionează plaje amenajate pentru agrement vor fi obligați să rezerve pentru persoanele cu dizabilități 4% din numărul total, dar nu mai puțin de două șezlonguri, pe primul rând spre luciul apei, pe toată durata sezonului estival și vor amenaja o cale de acces către acestea, potrivită scaunelor rulante. Amenajările de acces vor fi efectuate din materiale ecologice, ușoare, astfel încât să nu existe un impact negativ asupra mediului înconjurător. Atunci când este cazul, personalul ce deservește zona respectivă de plajă va face toate demersurile pentru ca persoanele cu handicap grav sau accentuat să fie conduse la șezlongurile special amenajate. În plus, operatorii de plajă trebuie să se asigure că există în proximitate un grup sanitar potrivit cu nevoile persoanelor care utilizează fotolii rulante. Această infrastructură vine și în sprijinul părinților cu copii în cărucior, precum și a vârstnicilor care se deplasează ajutați de bastoane”, a adăugat Remus Negoi. Acesta spune că o persoană cu dizabilităţi are aceleaşi drepturi cu persoanele care nu întâmpină astfel de probleme.

„Iniţiativa este susținută din dorinţa de a nu mai exista discriminări între cetățenii români cu dizabilităţi, în diferite sectoare de activitate. Este normal, într-o ţară democratică, să se respecte demnitatea, autonomia individuală şi independenţa persoanelor şi orice formă de discriminare trebuie combătută. Respectarea diferențelor și acceptarea persoanelor cu handicap, ca parte a diversității umane, sunt reguli de bază ale unei societăţi civilizate. Persoanele cu dizabilităţi au dreptul să fie integrate în societate, să aibă şanse egale şi să aibă acces neîngrădit la petrecerea timpului liber, la cultură, sport sau turism”, a concluzionat Remus Negoi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3608 secunde