Inițiativă legislativă: 10 august, Ziua națională a demnității cetățenilor români

92
Inițiativă legislativă: 10 august, Ziua națională a demnității cetățenilor români - 1-1599145202.jpg
Deputatul liberal Cristian Buican a depus la Parlament o inițiativă legislativă privind declararea zilei de 10 august drept Ziua națională a demnității cetățenilor români, a luptei împotriva corupției, abuzurilor și injustiției, potrivit Agerpres.


Potrivit proiectul, cu această ocazie se va arbora drapelul național, iar posturile naționale de radio și televiziune vor marca - în programele de știri, în ediții speciale - această sărbătoare națională.


Sărbătorirea Zilei naționale a demnității cetățenilor români, a luptei împotriva corupției, abuzurilor și injustiției poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către instituțiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, precum și de către societate civilă, persoane fizice și persoane juridice, prin organizarea sau participarea la programe și manifestări științifice, educative sau culturale cu caracter social, menite a sublinia importanța evenimentului. Fondurile necesare sunt asigurate din surse publice și private de instituțiile participante și de administrația locală și centrală.


"Propunem ca ziua de 10 august să fie declarată Ziua națională a demnității cetățenilor români, a luptei împotriva corupției, abuzurilor și injustiției pentru că în această dată, în 2018, a avut loc cea mai importantă manifestare a cetățenilor români din țară și din diaspora din perioada în care România, ca susținătoare a valorilor accidentale, este parte cu drepturi depline a organizațiilor europene și euroatlantice. A fost în acea zi o manifestare genuină a voinței mature a cetățenilor români de a apăra valorile, viitorul națiunii, în fața unor posibile derive.


 Dacă la acel moment, tocmai datorită unor posibile derive, consensul asupra importanței manifestării nu a fost unanim, astăzi, la mai bine de doi ani, el are acest caracter. Noi, inițiatorii național-liberali ai proiectului, susținem cu tărie nu numai necesitatea unei astfel de zile, ci și valoarea simbolică a zilei de 10 august, ca națiune europeană, ca partener euroatlantic. România - în primul rând cetățenii ei - înțelege, ca națiune civică matură, să-și afirme și onoreze demnitatea cetățenilor și respectul pentru domnia legii care o garantează pe aceasta", se arată în expunerea de motive a inițiatorului.


Proiectul se află la Senat din data de 2 septembrie, urmând să intre în dezbaterea comisiilor și plenului, iar apoi va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7906 secunde