Ilie Cobzariu: „Orașul Ovidiu are un mare potenţial de dezvoltare”

1302

Articole de la același autor

Candidatul Partidului Mişcarea Populară, Ilie Cobzariu, a intrat recent în politică şi participă la cursa pentru fotoliul de primar al oraşului Ovidiu. Este un profesionist desăvârşit şi a lucrat mai bine de 25 de ani în funcţii de conducere, în mediul privat. A implementat proiecte şi a gestionat bugetele marilor companii private. Așadar, se poate spune că, vine în administrația locală din zona deciziilor ferme şi rapide, motiv să aducă o schimbare în bine la Primăria Ovidiu.



- Ce vă place şi ce nu vă place la oraşul pe care vreţi să-l conduceţi?

- În Ovidiu trăiesc de aproape 30 de ani. Este un oraş liniştit care promite. Este foarte aproape de Constanţa şi proximitatea lacului Siutghiol conferă un plus localităţii. Mai îmi place diversitatea etnică. Ce nu-mi place, nu-mi place lentoarea asta, ritmul încet de a dezvolta adevărate proiecte pentru localitate. Discutăm de proiecte de primar, nu discutăm de lucrări de întreţinere. O asfaltare de stradă nu este un proiect de primar.

- Ce reprezintă pentru dumneavoastră un proiect de primar ?

- De exemplu, un proiect de primar ar fi independenţa energetică a localităţii. Independenţa energetică îţi va furniza economii la bugetul local şi bani care pot fi redirecţionaţi. Un astfel de proiect se poate dezvolta în două sau trei mandate cu fonduri europene.

- Ce consideraţi că trebuie să facă un primar pentru ca o localitate să se dezvolte?

- În primul rând trebuie să aibă în vedere proiecte care trebuie puse urgent în aplicare pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor. Şi apoi vorbim de proiectele mari generatoare de locuri de muncă şi de venituri la bugetul local. Ovidiu are un mare potenţial de dezvoltare ca o alternativă pentru zona industrială a Constanţei, dar nu a fost valorificat corespunzător.





- Un alt capitol din programul de dezvoltare este sănătatea. Ce proiecte aveţi în vedere?

- Îmi doresc construirea unui centru medical aflat în administrarea Primăriei Ovidiu. Pe lângă servicii medicale pentru copii şi servicii pentru persoanele cu probleme de locomoţie, centrul va oferi şi servicii de imagistică. La ora actuală, centrul de permanenţă nu este de permanenţă. Nu există nici măcar o asistentă medicală care să asigure efectuarea unor tratamente medicale în miez de noapte. Un alt obiectiv este crearea unui serviciu de ambulanţă cu dispecerat propriu, conectat la serviciul naţional 112 pentru deservirea locuitorilor din Ovidiu, Poiana şi Culmea. La începutul campaniei electorale am făcut o solicitare, în scris, către Primăria Ovidiu, pe Legea 544/2001, şi nu am primit niciun răspuns. Voiam să-mi comunice clasa din care face parte ambulanţa achiziţionată de Primărie, pentru a vedea ce serviciu medical va oferi. Actuala administraţie s-a sprijinit pe o iniţiativă a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, care a creat, în afară de substaţii, şi puncte de lucru. Unul dintre ele este Ovidiu, creat odată cu cel din Valu lui Traian, pentru a acoperi capetele autostrăzii pentru situaţii de urgenţă. Numai că, fiind un punct de lucru al SAJ Constanţa, ea nu va deservi doar interesele locuitorilor din Ovidiu.

- A început şcoala şi mulţi copii nu vor putea participa la orele on-line din lipsă de echipamente. Ce ar trebui făcut ?

- Pe teritoriul localităţii Ovidiu se află un releu de transmisii date mobile al operatorilor de telefonie mobilă. Administraţia locală ar fi putut să negocieze cu aceşti operatori să asigure tablete copiilor. Noi discutăm de device-uri dar sunt multe familii care nu au internet, sau curent electric.

- Vă referiţi la satul Culmea ?

- Satul Culmea ar trebui declarat „sat social”. A apărut ca urmare a unor exploatări agricole. Am fost zilele trecute acolo. O aglomerare de locuinţe, străzi cotite, înghesuite, care denotă în primul rând lipsă de sistematizare. Se ştie la nivel de administraţie că sunt persoane cu probleme de sănătate, de mobilitate. Abia acum, în campanie electorală, a reuşit primăria să determine un medic de familie să-şi deschidă un cabinet acolo. Să vedem cât va rezista. În afară de faptul că le-a făcut un teren de sport cu iarbă sintetică, pentru a arăta cât de bine o duc locuitorii din Culmea, asta apare ca o rană pe tot fundalul aşezării. Şcoala însă arată mult mai prost decât terenul de sport. Şi aici vorbim de construcţii noi şi nu renovări de foste clădiri. Şi peticele astea o să ne coste. Avem şansa acum pe programele de dezvoltare europene să facem ceva. S-ar putea face mici ateliere, chiar dacă sunt ale primăriei, ca oamenii să muncească, să fie ajutaţi să o ia pe o cale bună.

- Cum o să atrageți investitori care să genereze locuri de muncă ?

- La ora actuală, în afară de un aparat administrativ stufos, care aproape atinge nivelul primăriei din Berlin care are 200 de angajaţi, în afară de Academia de fotbal „Gheorghe Hagi” şi câteva iniţiative private de nivel mic şi mediu, nu există investitori mari care să aducă un aport de dezvoltare.

Nu o să vină nimeni până nu asiguri infrastructură la teren. Pentru aceasta există sursă de finanţare şi internă şi externă la nivel de Guvern sau fonduri europene. Un dezvoltator trebuie ajutat de administraţie să-i ofere anumite facilităţi şi să-l condiţioneze să atragă forţă de lucru locală.

- Ce schimbări aţi mai dori să realizaţi ?

- Îmi doresc să am un grup consultativ la nivel de administraţie, format din reprezentanţi ai minorităţilor locale, cu rol de analiză, să stabilim împreună care sunt problemele şi nevoile fiecărui grup etnic. Cum spuneam, asta este şi frumuseţea Ovidiului, diversitatea culturală.



- După ce câştigați alegerile, o să continuați proiectele predecesorului?

- Nu contează ale cui sunt proiectele, dacă sunt benefice pentru localitate, le voi duce mai departe. Nu zic că actualul primar nu a făcut şi lucruri bune, dar văd că s-a axat pe divertisment şi pe agrement.

- De ce ar trebui să vă voteze ovidienii ?

- Vreau să evit adjectivele „implicat”, „dedicat”, „devotat”. Sunt o fire calmă şi în general, destul de perseverentă în urmărirea unui ţel. Toate proiectele în care m-am implicat, nu m-am lăsat până nu am ajuns exact unde voiam să ajung. Pot să apară dificultăţi în realizare, însă rolul unui bun administrator tocmai ăsta este, de a găsi soluţii optime şi la timp.



(Comandat de Partidul Mişcarea Populară Filiala Constanţa, publicat de Cuget Liber, cod mandatar financiar 21200020)




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5778 secunde