Guvernanţii au decis! Câţi bani primesc medicii care vaccinează

598
Guvernanţii au decis! Câţi bani primesc medicii care vaccinează - fond-1610737781.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind acoperirea costurilor necesare operaţionalizării centrelor de vaccinare anti-Covid, precum şi pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare. Proiectul a stârnit revolta primarilor, după ce în varianta inițială a Ordonanței nu erau incluse și resursele financiare necesare. Potrivit OUG, cheltuielile pentru amenajarea centrelor și pentru plata personalului vor fi decontate de Ministerul Sănătății.

Astfel, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 personalul medico-sanitar şi auxiliar beneficiază de un tarif orar: 90 lei/oră pentru medici; 40 lei/oră pentru asistenţi medicali; 20 lei/oră pentru registratori.

„Cheltuielile curente şi de capital pentru operaţionalizarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 Sănătate”, a explicat premierul Florin Cîţu.

Mai exact, finanțarea cheltuielilor către administrațiile locale se va face prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii după ce în prealabil DSP-urile vor încheia contracte de finanțare cu primăriile.

În plus, în nota de fundamentare se precizează şi categoriile de cheltuieli care se asigură pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 din bugetul Ministerului Sănătăţii: „cheltuielile prevăzute în Programul naţional de vaccinare pentru: materiale sanitare, medicamente, transport, obiecte de inventar, dezinfectanţi etc. conform cheltuielilor eligibile prevăzute în OMS 377/2017; cheltuieli privind plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva Covid 19 organizate în cadrul unităţilor sanitare aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor CNAS formulate în acest sens”.

De asemenea, pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19, din sumele transferate de la bugetul de stat către bugetele locale, autorităţile administraţiei publice locale asigură fondurile necesare finanţării următoarelor categorii de cheltuieli: „pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 organizate cu această destinaţie în alte locaţii în afara unităţilor sanitare; pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare, conform prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, cu modificările ulterioare”.

Pe de altă parte, în nota de fundamentare este prezentată şi o estimare a costurilor pe şase luni pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care va fi implicat în activitatea de vaccinare şi a medicilor de familie. Astfel, pentru plata unui număr de aproximativ 2.000 de medici, 6.000 de asistenţi medicali şi 2.000 registratori medicali, costurile estimate se ridică la aproape 1,2 miliarde de lei, alte 200 de milioane de lei fiind necesare pentru acordarea beneficiilor către medicii de familie, în funcţie de activităţile care se vor desfăşura la nivelul cabinetelor acestora.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5522 secunde