EXCLUSIV SONDAJ DE OPINIE / Pe cine vrea Constanța președinte

18160
32

Articole de la același autor

Cu cine veți vota duminică, 16 noiembrie, în turul doi al alegerilor prezidențiale, cu Victor Ponta sau Klaus Iohannis? Aceasta este întrebarea cheie care frământă, în momentul de față, milioane de români care sunt puși în fața unui moment istoric: alegerea unui nou președinte pentru România, alegerea unui nou drum pentru țară și pentru noi toți. 


Dată fiind importanța acestui moment, "Cuget Liber" a dorit să afle cum va vota Constanța pe 16 noiembrie, pe cine vrea Constanța președinte pentru următorii cinci ani. În urma unui sondaj de opinie realizat de COMPAS - Centrul pentru Studiul Opiniei Publice și Marketing, la comanda "Cuget Liber", am putut vedea care sunt opțiunile politice ale constănțenilor și pe mâna 
cui vrea să meargă Constanța în drumul spre Cotroceni.


Studiul sociologic a fost realizat de COMPAS - Centrul pentru Studiul Opiniei Publice și Marketing, la comanda "Cuget Liber", în perioada 4-10 noiembrie 2014, pe un eșantion de 1.000 de subiecți, fiind cercetată populația cu drept de vot a județului Constanța - persoanele în vârstă de 18 ani și peste, din mediul urban și din mediul rural. Tipul eșantionului este probabilistic, stratificat, ponderat, reprezentativ pentru populația cu drept de vot a județului Constanța, metoda de eșantionare fiind random-route. Sondajul are o marjă de eroare de plus-minus 3,2% la un nivel de încredere de 95%. Interviurile au fost realizate față în față, prin chestionar standardizat cu întrebări închise, la domiciliul subiecților. 


Cât de important e scandalul din diaspora?


Sondajul s-a desfășurat în săptămâna imediat următoare turului întâi al alegerilor, perioadă în care mass-media și opinia publică au fost preocupate de modul în care s-au desfășurat alegerile în afara țării, iar acuzațiile s-au îndreptat către Guvern. La sfârșitul acestei perioade, au avut loc manifestații de protest în diferite orașe din țară, manifestații care au fost mediatizate.
"Reacția afectivă a electoratului, față de acest subiect, a fost una puternică, ce poate fi remarcată și în creșterea spectaculoasă a procentului intențiilor de vot pentru Klaus Iohannis, față de prognozele anterioare turului întâi al alegerilor. Rămâne de văzut dacă toate intențiile de vot se vor transforma în voturi reale sau dacă o parte a electoratului este unul conjunctural, ce va fi pierdut odată cu stingerea emoțiilor legate de tema alegerilor din diaspora. 
De asemenea, sondajul este anterior seriei de dezbateri televizate între cei doi candidați. Rezultatele trebuie tratate cu precauție, ca reflectând intențiile de vot la un moment dat, în timpul unei campanii electorale cu mult mai dinamică decât cea anterioară turului întâi", susțin sociologii Centrului pentru Studiul Opiniei Publice și Marketing - COMPAS.


Klaus Iohannis câștigă județul Constanța


Potrivit sondajului, întrebați dacă duminică vor merge la vot, 74,7% din respondenți au declarat "sigur da", 20,9% - "probabil da", în timp ce 3,5% spun că sigur nu vor veni la vot, iar 0,9% au refuzat să răspundă.
Surpriza însă de-abia acum începe. Întrebați cu cine vor vota duminică, din totalul respondenților, 42,4% au indicat Klaus Iohannis, 36,5% - Victor Ponta, 12,6% sunt nehotărâți, iar 8,4% nu știu/nu răspund. 
Raportându-ne însă la cei care au exprimat o opțiune de vot (excluzând nehotărâții și pe cei care nu vor vota), Klaus Iohannis ar fi votat de 53,7% din populația județului Constanța, în timp ce doar 46,3% ar vota cu Victor Ponta. 


Bătrânii și femeile cu Ponta, tinerii și bărbații cu Iohannis


Potrivit studiului, intenția de vot pentru Victor Ponta este mai mare în rândul femeilor și crește odată cu vârsta respondenților, pe când intenția de vot pentru Klaus Iohannis este mai mare în rândul bărbaților și al tinerilor. Astfel, 59,6% din bărbați votează cu Klaus Iohannis și doar 40,4% cu Ponta, în timp ce femeile îl preferă pe Ponta - 53,1%, în detrimentul lui Iohannis - 46,9%. 
La capitolul "Opțiuni de vot în funcție de vârstă", tinerii între 18 și 29 de ani votează majoritatea cu Iohannis - 67,5%. De partea cealaltă, Victor Ponta este preferatul electoratului în vârstă, strângând 59,1% din voturile celor care au peste 60 de ani. De asemenea, Iohannis reușește să adune majoritatea voturilor constănțenilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 44 ani - 57,8%, dar și a celor aflați între 45 și 59 ani - 51,8%.


Unde se duc voturile pierzătorilor din turul I


Foarte interesant de analizat este și modul în care a migrat electoratul din turul întâi spre cei doi candidați rămași în cursă.
Klaus Iohannis reușește să atragă votanții Monicăi Macovei și ai Elenei Udrea. La întrebarea "Cu cine ați votat în turul întâi", declară că au votat cu Klaus Iohannis un procent mai mare de respondenți decât au votat în realitate. "Este un fenomen de redefinire a votului, un efect al dezirabilității sociale, datorat fie conformismului (declară că au votat cu persoana cu care cred că votează și ceilalți), fie dorinței de a da o importanță mai mare propriului vot din primul tur (care nu s-ar fi irosit către un candidat fără șanse de câștig). Aceste redefiniri ale votului fac ca redistribuirea intențiilor de vot să fie imposibil de descifrat în totalitate", analizează sociologii COMPAS.


Astfel, din totalul electoratului care susține că votează Klaus Iohannis în turul doi, 37,7% au votat în primul tur cu Iohannis, 5,9% nu au votat, 4,1% Monica Macovei, 3,3% Elena Udrea, 0,8% Victor Ponta, 0,6% Dan Diaco-nescu, 0,5% Teodor Meleșcanu, 0,3% Kelemen Hunor, 0,2%Călin Popescu Tăriceanu, 0,2% Corneliu Vadim Tudor.
În ceea ce privește actualii susținători ai lui Victor Ponta, 38,4% au declarat că în primul tur au votat cu Ponta, 4% nu au votat, 1,8% Tăriceanu, 0,6% Elena Udrea, 0,6% Corneliu Vadim Tudor, 0,3% Klaus Iohannis, 0,2% Dan Diaconescu, Teodor Meleșcanu 0,2%, Monica Macovei 0,2%. 


Comentează știrea

32 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
grig
14 noiembrie 2014
votati prin bucatarii

muierile ar trebui sa-si gseasca de munca prin bucatarii si sa lase votul barbatilor, ca altfel ne nenorocesc pentru urmatorii 5 ani.

Zizi
14 noiembrie 2014
K. I.

Iata ca la ce m-am gandit acum 2 zile, s-a adeverit. In fapt, n-ar trebui sa fie o surpriza, Constanta votand in ultimul deceniu mereu cu dreapta. Dar avand in vedere ca in primul tur rezultatul fusese rosu, nu pot decat sa ma bucur pentru intorsatura, care sper sa se mentina pana duminica seara. Minunat ar fi ca si la nivel national zultatul sa fie acelasi, altminteri victoria locala n-ar fi decat una statistica, fara glorie. Dar in orice caz, chiar si asa, va ramane o palma trasa trio-ului Mazare- Constantinescu-Teodosie. La cat au dat "din coate", ...........si in final, s-a ales praful.

admirator
14 noiembrie 2014
e de mirare

ca publicati astfel de stiri... si un sondaj facut corect.... Sa vedem cum o iesi! Oricum, voi meritati felicitari.

admirator
14 noiembrie 2014
in ceea ce priveste femeile...

parca va atentionam -mereu- ca ceva nu e in regula pe acolo... Ar cam fi cazul sa va ganditi cum si cu ce atrage PSD femeile in randul votantilor lor... Nu cred ca e eficienta trimiterea la cratita. Poate ca si dreapta ar trebui sa schimbe politica fata de femei si -mai ales- ar trebui sa le explice ca "emanciparea" promisa de stinga inseamna doar prostitutie politica si doar bordeluri gratuite pentru sefii lor. Cand va spuneam sa popularizati filmele de pe you-tube cu Pam Stentzel... Ma rog, om vedea. Reiterez felicitarile pentru "Cuget Liber".

dfg
14 noiembrie 2014
Sunt femeie

Sunt femeie si votez cu Iohannis! Multumesc barbatilor care voteaza la fel :)

Femeie
14 noiembrie 2014
vot

Votez Iohannis. Si mai si muncesc, iar dupa job stau si la cratita, grig :) !!! Cred ca voteaza cu ponta babele care stau pe langa tomberoane, sparg seminte si asteapta miloage dupa pachet sau borfeturile de Mamaia, cu meserie veche de cand lumea.

votant
14 noiembrie 2014
alegeri prezidentiale

Votez din tot sufletul IOHANNIS. Sunt roman, si crestin ortodox. Dar ce au facut ,,romanii si ortodoxii" pana acum pentru tara asta ? Au furat-o intr-un stil balcanic nenorocit. Pentru Moldova , Muntenia si Oltenia nimeni nu a facut nimic absolut, se traieste intr-o saracie groaznica. De neinteles... Sau asta s-a vrur o saracire si un grad mare de subcultura pentru a putea fi manipulati. Haideti sa ne trezim , sa iesim la vot si sa votam pentru un ,, LUCRU BINE FACUT"

AAA
14 noiembrie 2014
OLGA

Olgutooooooo..lasa-ne...Ne faci de rusine. Stai la cratita si telenovele dublate in romana ca de citit ne-am convins ca nu stii

Cornel
14 noiembrie 2014
Munca acasa

Oferta locuri de munca pentru toti! Veti gasi din ce in ce mai multi oameni care lucreaza cu noi, pentru ca oferta noastra este absolut serioasa! Contract legal oferit din start! Dovada platii disponibila imediat! Am expediat si primele castiguri! Oferta NU e joc piramidal si NU e MLM! Lucrati 3 ore pe zi ca operator online si incasati 300 dolari lunar! Pentru mai multe informatii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Pintea
14 noiembrie 2014
Votez,exist

Duminica votez pe domnul Klaus Iohannis Presedinte.

32 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4063 secunde