Eliminarea Secției Speciale, pe ordinea de zi în ședința de Guvern

143
Eliminarea Secției Speciale, pe ordinea de zi în ședința de Guvern - 1-1577455911.jpg
Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de vineri, care va începe la ora 20.00, memorandumul privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), informează Executivul, printr-un comunicat de presă.

În ședința din 6 decembrie a Cabinetului Orban a fost discutat prima oară memorandumul în care ministrul Justiției Cătălin Predoiu prezintă evaluarea privind organizarea și funcționarea SIIJ. Memorandumul transmis Guvernului de către Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, reia argumentele GRECO, organizație care a concluzionat că "recomandarea referitoare la abandonarea creării noii secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție nu a fost implementată de România. Documentul amintește și de criticile aduse de comisia de la Veneția care a recomandat României "să reconsidere stabilirea unei structuri separate de parchet pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori; recurgerea la procurori specializați, însoțită de garanții procesuale efective, ar putea apărea ca o soluție alternativă mai potrivită".

De asemenea, memorandumul este argumentat și prin concluziile raportului MCV. Concluziile din MCV au fost că modificările legate de accelerarea înființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și extinderea competenței sale au alimentat și mai mult sursele de îngrijorare și lipsa de încredere în aceste modificări. În special, unele dintre modificările propuse ale legilor păreau să servească intereselor anumitor persoane.

"Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii uneia din următoarele soluții (care să fie dezbătute/adoptate în cadrul procedurilor parlamentare derulate cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate): desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia", mai arată documentul.

Ministerul Justiției prezintă și motivele pentru care s-a ajuns la această concluzie.

"În urma reanalizării dispozițiilor legale care reglementează SIIJ, atât în ceea ce privește organizarea, cât și funcționarea acesteia, au rezultat următoarele:

- o necorelare a dispozițiilor legale de lege privind modul de organizare a Secției, ca structură fără personalitate juridică în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în raport cu atribuțiile concrete ale șefului acesteia - atribuții care par mai degrabă similare structurilor de parchet specializate, cu personalitate juridică (DNA, DIICOT); în acest sens, spre exemplu, apare atipică reglementarea numirii agenților și ofițerilor de poliție judiciară și a specialiștilor de către un procuror șef de secție din cadrul unui parchet;

- numirea și revocarea conducerii Secției se realizează de către Plenul CSM, ceea ce contravine principiului separației carierelor, consacrat de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor;

- în cadrul comisiilor de concurs pentru selecția conducerii și a procurorilor din cadrul Secției, procurorii sunt minoritari, selecția urmând a se realiza astfel, în principal, de către judecători, principiul separației carierelor, promovat în mod expres prin ultimele intervenții asupra Legii nr.303/3004, respectiv a Legii nr.304/2004 nefiind, în acest caz, aplicat;

- existența unei imunități de jurisdicție penală de facto a procurorilor din cadrul SIIJ, în unele situații;

- modul de reglementare și funcționare a SIIJ, raportat la definirea noțiunii de procuror ierarhic superior, comportă discuții din perspectiva principiului constituțional al controlului ierarhic", se arată în memorandum.

Desființarea Secției Speciale ar putea fi făcută prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului, în primele luni ale anului viitor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4913 secunde