Elevii primesc bursele înainte de Crăciun. Consiliul Local Constanţa a aprobat noile sume

1092
Elevii primesc bursele înainte de Crăciun. Consiliul Local Constanţa a aprobat noile sume - fotofondburseelevi-1608576904.jpg

Articole de la același autor

Elevii constănţeni primesc, chiar înainte de Crăciun, bursele pentru semestrul întâi al anului şcolar 2020 – 2021. Consiliul Local al Municipiului Constanța a votat, ieri dimineaţă, proiectele de hotărâre care reglementează atât numărul şi sumele alocate, cât şi bugetul necesar pentru acordarea burselor.

Aproape 15.000 de elevi din municipiul Constanţa îşi vor ridica bursele, zilele acestea. Directorii de unităţi de învăţământ au stabilit deja programul de distribuire şi organizarea pe clase, la sediile şcolilor, astfel încât să nu se creeze aglomeraţie. Cei care nu vor ajunge la şcoală să primească banii acum, înainte de Crăciun, îi vor putea lua în zilele lucrătoare de dinainte de Revelion.



Consiliul Local Constanţa, reunit în şedinţă extraordinară, ieri dimineaţă, la ora 9.00, a aprobat cu unanimitate de voturi acordarea burselor pentru semestrul întâi al anului şcolar 2020 – 2021. Conform hotărârii CL, bursa de merit va fi de 100 de lei pe lună, bursele de studiu şi de ajutor social vor fi de 250 de lei pe lună, iar bursele de performanţă 1.000 de lei pe lună.
În urma coroborării datelor transmise de unităţile de învăţământ şi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, 11.508 elevi vor primi burse de merit, 3.749 de elevi vor primi burse de ajutor social, 490 se încadrează pentru burse de studiu, iar 44 pentru burse de performanţă. Bursele se acordă pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de Bacalaureat, examenului de certificare a calificării profesionale şi pe perioada pregătirii practice.

Măsura vine după ce, săptămâna trecută, Consiliul Local Constanţa a fost la un pas de a vota un proiect de hotărâre care prevedea numai bursele de ajutor social, restul elevilor fiind lăsaţi pe „tușă”. Intervenţia în cadrul şedinţei extraordinare a reprezentanţilor Asociaţiei Elevilor din Constanţa şi Consiliului Judeţean al Elevilor, dar şi a mai multor consilieri locali, a făcut ca proiectul să fie, în cele din urmă, respins la vot. O zi mai târziu, elevii au avut consultări şi dezbateri la Primăria Constanţa. Ulterior, primarul a iniţiat un alt proiect şi a convocat o nouă şedinţă extraordinară, noul act conţinând toate tipurile de burse şi cuantumurile crescute, conform legislaţiei în vigoare.

Victorie a tinerilor

„În urma eforturilor depuse de reprezentanţii elevilor constănţeni, acordarea burselor şcolare în cuantumuri decente poate fi considerată o victorie. Discuţiile îndelungate la nivelul municipalităţii ne-au ajutat să ne îndeplinim obiectivul – acela ca tuturor elevilor eligibili să li se respecte dreptul la burse şcolare, garantat prin Legea educaţiei Naţionale”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor.



Şi Asociaţia Elevilor a marcat obiectivul atins, acela de a convinge autorităţile locale de a acorda burse atât elevilor merituoşi, olimpicilor, cât şi celor cu probleme sociale. „Elevii iartă, dar nu uită că aţi vrut să tăiaţi bursele!”, a transmis Sabina Spătariu, preşedintele AEC.


Efortul bugetar calculat pentru întreg anul 2020 pentru acordarea burselor elevilor este de 15.060.000 lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3054 secunde