Edilii constănțeni ar trebui să cotizeze anual cu zeci de mii de lei pentru Asociația Intercomunitară "Dobrogea"

453
Edilii constănțeni ar trebui să cotizeze anual cu zeci de mii de lei pentru Asociația Intercomunitară
Acum doi ani, Consiliul Județean Constanța (CJC) punea bazele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Dobrogea", la care s-au asociat ulterior zeci de localități din județ.
Asociația a fost constituită pe o durată nedeterminată, începând cu data înscrierii sale în Registrul asociațiilor și fundațiilor. Potrivit hotărârilor CJC, asociația s-a constituit "în scopul înființării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciilor de utilități publice privind producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităților, iluminatul public, administrarea domeniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale, precum și altele asemenea, transportul public local, precum și alte servicii de utilități publice".
Forma de gestiune a serviciului este gestiunea delegată, care se realizează în baza unui/mai multor contract/contracte de delegare a gestiunii, atribuit(e) operatorilor conform prevederilor Legii nr. 51/2006, potrivit acelorași prevederi ale CJC.

Patrimoniul inițial: 66.000 de lei
În HCJC nr. 216/2009, se arată că patrimoniul asociației este compus din bunurile și resursele proprii, necesare acoperirii cheltuielilor de organizare și funcționare și desfășurării activităților proprii, pe de o parte, și din dreptul de folosință gratuită asupra unor bunuri din domeniul public sau privat al asociaților, acordat sau ce va fi acordat Asociației de către asociați, pe de altă parte.
Potrivit hotărârii CJC, patrimoniul inițial al Asociației este de 66.000 de lei, constituit din contribuția în numerar a asociaților, după cum urmează: Județul Constanța (5.000 de lei), municipiile județului (5.000 de lei), orașele județului (câte 3.000 de lei) și comunele județului (câte 1.000 de lei).
Pe de altă parte, în aceleași documente se menționează că pentru primul an cotizația a fost fixată prin prezentul statut la suma de: 10.000 de lei pentru județul Constanța, 5.000 de lei pentru municipii, câte 3.000 de lei pentru orașe și câte 1.000 de lei pentru comune.

Obligații suplimentare de plată
În cazul în care un membru se retrage sau este exclus din Asociație este obligat să plătească sumele corespunzătoare investițiilor (modernizare, reabilitare, bunuri noi, indiferent dacă sunt extinderi sau înlocuiri) în infrastructura aferentă Serviciului delegat, de care a beneficiat pe durata cât a fost membru al Asociației, precum și sumele prevăzute ca despăgubiri în contractele de delegare.

Situația actuală
Contactați de ziarul "Cuget Liber", unii edili constănțeni au declarat că au plătit deja cotizația, în timp ce alții au recunoscut că nu au plătit niciun leu de la înființare și până în prezent.
Printre cei care au reușit să își achite obligațiile se numără Cristea Gâscan, primarul comunei Independența, și Gelu Iordache, primarul orașului Băneasa. Alții au admis că nu au fonduri și nu au putut să plătească. În schimb, ei au arătat că sunt dispuși să plătească imediat în cazul în care vor fi obligați de CJC să cotizeze într-un termen limită. Așa a fost cazul comunelor Aliman și Albești și al orașului Hârșova.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3008 secunde