Președintele Klaus Iohannis:

"După 15 mai, purtarea măștilor, obligatorie în spațiile publice închise"

471

Articole de la același autor

Deși mai avem încă mai bine de două săptămâni de stare de urgență, autoritățile lucrează deja la un plan privind conduita populației după ce se vor ridica unele restricții. Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre "noua normalitate" de după 15 mai și i-a încurajat pe români să mai aibă răbdare.

După încetarea stării de urgență, ne-am putea relua, treptat, traiul normal. Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, în cursul zilei de ieri, cu premierul Ludovic Orban și cu un grup de miniștri și consilieri pentru a detalia planul de relaxare a restricțiilor.

"Vom avea, în scurt timp, un plan destul de detaliat, pe care îl vom prezenta public", a precizat Klaus Iohannis.

Astfel, una dintre primele măsuri anunțate de președinte este obligativitatea ca, după 15 mai, să ne acoperim gura și nasul atunci când ne aflăm în spații publice închise și în mijloacele de transport în comun.

"Am decis că, după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării", a precizat Iohannis.

O altă veste bună anunțată este că nu vom mai fi obligați să ne justificăm deplasările și nici să ieșim cu declarație pe proprie răspundere.

"O a doua măsură pe care am decis-o este una care cu siguranță va bucura pe foarte mulți români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală", a subliniat președintele țării.

De asemenea, au fost demarate discuțiile privind reluarea cursurilor școlare în cadrul unităților de învățământ.

"Vom începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la școală. Planul va fi anunțat în momentul în care toate detaliile vor fi finalizate", a mai spus Klaus Iohannis.


"Vom putea să ne mișcăm mai liber!"

Acesta a explicat însă că vor fi păstrate, totuși, mai multe restricții, chiar și după 15 mai, referindu-se la adunările publice și manifestările cu mai multe persoane. De asemenea, Klaus Iohannis a atras atenția că, deocamdată, trebuie să respectăm regulile impuse de ordonanțele militare.

"Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare! După 15 mai, vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii.

Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate și când poate să înceapă", a completat președintele Iohannis.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2198 secunde