Disponibilitatea românilor de a participa la un referendum pentru modificarea Constituției a scăzut

93
Disponibilitatea românilor de a participa la un referendum pentru modificarea Constituției a scăzut - constitutiaromaniei1369742464-1375862086.jpg

Articole de la același autor

Disponibilitatea românilor de a participa la un referendum popular pentru modificarea Constituției a scăzut în ultimele luni, relevă un sondaj INSCOP Research, realizat la comanda cotidianului "Adevărul".Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, dacă în toamnă vor fi chemați la urne pentru modificarea Constituției, 38,8% dintre români afirmă că sigur se vor prezenta, adică mai puțin comparativ cu scorurile înregistrate în aprilie (40,8%) sau martie (43%). 




Un alt aspect constatat în urma cercetării este creșterea "simțitoare" a numărului indecișilor, deși gradul de informare a cetățenilor a crescut în ultima perioadă, precizează sursa citată. 


"40,7% dintre respondenți sunt indeciși (în aprilie 31,9%, în martie 28,7%). 9,9% sunt siguri că nu vor participa la vot (în aprilie 10,4%, în martie 8,6%), în timp ce 5,3% au ales răspunsul 'actuala Constituție nu trebuie schimbată' (în aprilie 6,4%, în martie 7,2%). Non-răspunsuri în proporție tot de 5,3%, față de 10,6% în aprilie și 12,5% în martie, ceea ce arată că gradul de informare a cetățenilor față de subiect a crescut comparativ cu măsurătorile precedente", relevă cercetarea. 


În ceea ce privește scăderea pragului de validare a referendumului de la 50 la 30%, potrivit sondajului 31,4% dintre români o consideră o măsură bună care deblochează deciziile, 43,7% o văd ca pe o măsură negativă care afectează democrația, iar 24,9% au ales varianta nu știu/nu răspund. 


Chestionați cu privire la forma unicamerală sau bicamerală sub care Parlamentul ar trebui să funcționeze, cei intervievați au răspuns în proporție de 41,7% că vor legislativ bicameral, considerând că astfel "se evită deciziile abuzive printr-un control mai bun" și în proporție de 40,3% că vor un legislativ unicameral "în care deciziile se iau mai repede". La această întrebare 18% dintre cei chestionați au ales să nu răspundă. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3047 secunde