Diaspora votează. Peste 7.000 de români s-au mobilizat deja

167
Diaspora votează. Peste 7.000 de români s-au mobilizat deja - nwmzowqynzjmmdqymdc0zwrjyme0njiz-1573216479.jpg
Secțiile din Italia, Spania, Franța și Germania au fost deschise, peste 7.000 de persoane au votat, la urne, până în prezent, în diaspora.


Puțin după ora 13,00, peste 7.000 de români figurează că au votat pe liste suplimentare. Acestora li se adaugă aproximativ 25.200 de voturi prin corespondență, potrivit portalului Biroului Electoral Central.



În premieră, anul acesta românii din afara țării au la dispoziție trei zile pentru a vota la urne în 835 de secții de votare. Respectivele secții sunt deschise astfel: vineri între ora locală 12,00 și ora locală 21,00, iar sâmbătă și duminică între ora locală 7,00 și ora locală 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23,59.

Cele mai multe secții de votare pentru români sunt în Spania - 143, în 99 de localități - o parte deschise în hoteluri, centre culturale, centre comerciale sau, de exemplu, în Guissona, în "Aventura Park"- un spațiu dedicat evenimentelor pentru copii.

În Madrid, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aprobat organizarea a nouă secții de votare.

În Italia au fost aprobate 142 de secții de votare, dintre care cinci la Roma, împărțite la Ambasadă, Consulat, respectiv Institutul Cultural Român. La Milano, pe lista AEP figurează trei secții de votare, toate pe Via Oglio 20, unde este o școală.

În Germania, AEP a aprobat 79 de secții de votare iar românii din Franța pot vota la prezidențiale într-una dintre cele 50 de secții aprobate de AEP. Cinci dintre aceste secții sunt în Paris. Toate cele trei secții de votare stabilite pentru românii din Marsilia sunt în hoteluri, potrivit listei publicate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Pe lângă cei își pot exprima opțiunea la urnă, 43.003 români au ales să voteze prin corespondență, potrivit portalului oficial www.votstrainatate.ro.

Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării: cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic/ pașaportul de serviciu/ pașaportul de serviciu electronic/ pașaportul simplu/ pașaportul simplu electronic/ pașaportul simplu temporar; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pot vota la alegerile prezidențiale cetățenii români care au vârsta de cel puțin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; nu au fost puși sub interdicție sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4812 secunde