Deputatul Bogdan Huțucă, interpelare la premier pe tema nămolului de la Techirghiol

Marţi, 30 Mai 2017, 18:33
280
Deputatul constănțean Bogdan Huțucă, de la PNL, a făcut o interpelare adresată premierului Sorin Grindeanu, obiectul acesteia fiind avizarea concesionării activității de explorare a nămolului din lacul Techirghiol către o firmă din Caransebeș, mai exact, Formin SRL.

Printre altele, parlamentarul constănțean i-a atras atenția prim-ministrului că, în loc să facă demersurile de protejare a acestui nămol, inclusiv prin înregistrarea unei denumiri de origine, care să-i conserve valoarea, determină dispariția acestei resurse prin acordarea licenței de exploatare către firma Formin SRL. În plus, Huțucă este de părere că beneficiul pe care statul român l-ar obține din redevență este unul infim în comparație cu nevoile și pierderile comunității.

"Vă atrag atenția, domnule prim-ministru, că o exploatare sistematică a unui habitat labil, fără a se ține cont de toate măsurile de protecție și regenerare obligatorii, recomandate de specialiști, tocmai pentru a conserva și păstra nealterate proprietățile nămolului pe o perioadă cât mai lungă de timp, va determina, practic, sfârșitul tuturor stațiunilor balneare de pe malul Mării Negre, care, în acest moment, au tradiție și, mai ales, rezultate spectaculoase în recuperare tocmai datorită nămolului sapropelic și a apei sărate din Lacul Techirghiol. Mai mult decât atât, dacă acest nămol sapropelic, cu toate proprietățile sale terapeutice, nu va mai exista, turiștii vor înceta să mai vină în stațiunile respective sau vor veni într-un număr cu mult mai mic", se spune în interpelarea adresată.

Concret, Huțucă îi cere premierului să întreprindă toate demersurile necesare pentru îndreptarea acestei erori grave privind avizarea favorabilă de către guvern a concesionării activității de explorare a nămolului din Lacul Techirghiol către firma din Caransebeș - Formin SRL.

"De asemenea, atât eu, cât și autoritățile locale și toți locuitorii zonei menționate vă rugăm să nu permiteți, sub nicio formă, înstrăinarea activității de exploatare a nămolului către o societate străină, care urmărește doar obținerea profitului și nu conservarea și valorificarea doar în scop terapeutic a acestui nămol binefăcător, care reprezintă emblema orașelor Eforie și Techirghiol din județul Constanța", se mai spune în interpelare. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1961 secunde