Deputații vor un fond de pensii special

2547
Deputații vor un fond de pensii special - fond-1316790251.jpg
Un număr de 20 de deputați de la PSD, UDMR și UNPR au depus pe 19 septembrie o inițiativă legislativă privind înființarea unui fond de pensii pentru parlamentari, în completarea legii privind statutul senatorilor și deputaților.
Aura Vasile (PSD), Eugen Nicolicea (UNPR) și alți 18 deputați UDMR consideră că o astfel de propunere este necesară.
"Această formă de pensie este menită să asigure o anumită stabilitate economică și financiară după ieșirea la pensie a membrilor Parlamentului care pe o perioadă de unul sau mai multe mandate au exercitat funcția de demnitar în organul legislativ al țării. Pensia stabilită prin această inițiativă legislativă va fi suportată din fondul anume creat în acest scop, constituit din contribuția fiecărui senator și deputat în funcție și va fi plătibilă la atingerea vârstei legale de pensionare. Această pensie va fi independentă față de orice alte drepturi de pensii obținute în baza legilor în vigoare", se arată în expunerea de motive, adăugându-se că s-a ținut cont de uzanța țărilor membre UE în domeniu.
Potrivit proiectului depus la Parlament, deputații și senatorii, la împlinirea vârstei de pensionare prevăzută prin legea privind sistemul unitar de pensii publice, beneficiază de pensie parlamentară. Sistemul de pensii parlamentare se organizează și funcționează pe baza principiilor contributivității și mutualității.
Resursele fondului de pensii parlamentare se constituie din contribuții ale parlamentarilor, contribuția lunară reprezentând 10% din indemnizația deputaților și senatorilor aflați în îndeplinirea mandatului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8997 secunde