Darius Vâlcov, pus sub control judiciar de DIICOT după ce a publicat pe Facebook protocolul SRI-Parchet

Marţi, 18 Iunie 2019
115
Darius Vâlcov, fostul consilier al premierului Viorica Dăncilă și eminența cenușie a programului economic al PSD și artizan al mai multor măsuri economice controversate, a fost pus sub control judiciar de procurorii DIICOT, pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea națională, după ce a publicat pe Facebook protocolul secret între Parchetul General și SRI.


DIICOT a anunțat că Darius Vâlcov a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru infracțiunea de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională.


Potrivit procurorilor DIICOT, în 23 august 2018 fostul consilier al premierului Dăncilă a publicat pe pagina personală de Facebook o copie a unui document clasificat intitulat ’’Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea obligațiilor ce le revin potrivit legii". Postarea a inclus șase pagini din document, pe care erau înscrise numerele de înregistrare 09472/08.12.2016 (PÎCCJ) și respectiv 03656/07.12.2016 (SRI), documentul fiind încadrat în clasa "secrete de stat", nivel "secret", precizează DIICOT.


Potrivit articolului 407 din Codul penal, alineatul 3, "divulgarea, fără drept, a unor documente sau date care constituie informații secrete de stat, de către cel care ia cunoștință de acestea în afara îndatoririlor de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani".


La scurt timp de la apariția pe site-ul Parchetului General a protocolului public dintre Parchetul General și SRI, încheiat în anul 2016, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook și o variantă secretă a protocolului. Deși protocolul nu mai producea efecte, așa cum anunțaseră SRI și Parchetul General, era un document secret.


Protocolul ar fi provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, de unde vine Adina Florea, procuror șef adjunct al Secției de anchetare a magistraților și candidat pentru șefia secției.


Darius Vâlcov și-a dat demisia din Guvernul Dăncilă la câteva zile după încarcerarea lui Liviu Dragnea.


Darius Vâlcov este un personaj controversat, fiind condamnat la 8 ani de închisoare, în prima instanță, pentru trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția. Darius Vâlcov ar fi săvârșit faptele de care este acuzat în perioada în care era primar al municipiului Slatina.Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1928 secunde