Curtea Constituțională, sesizată de opoziție asupra legii privind combaterea spălării banilor

133
Curtea Constituțională, sesizată de opoziție asupra legii privind combaterea spălării banilor - curte-1540996072.jpg
PNL și USR au sesizat Curtea Constituțională în legătură cu legea privind combaterea spălării banilor, au anunțat, miercuri, deputații Raluca Turcan și Stelian Ion. Ei spun că liderul PSD, Liviu Dragnea, a luat o directivă europeană și "s-a gândit să o folosească în reglarea de conturi, de data aceasta cu organizațiile nonguvernamentale". 


"PNL și USR au sesizat Curtea Constituțională cu privire la aspectele de neconstituționalitate pe legea de transpunere a directivei privind prevenirea și combaterea spălării banilor. În stilul caracteristic, președintele Camerei Deputaților și președinte al PSD Liviu Dragnea a luat o directivă europeană și s-a gândit să o folosească în reglarea de conturi, de data aceasta cu organizațiile nonguvernamentale. Cu alte cuvinte, o directivă care a fost publicată la nivel european în 2015, pe care ar fi putut să o preia pe rând mai multe guverne și majorități parlamentare să o transpună în Parlament, a fost acum îmbrățișată de majoritatea PSDragnea în Camera Deputaților pentru a interzice, a bloca funcționarea organizațiilor care desfășoară activități în interes public, în interes social și a dezarma, de asemenea, persoanele vulnerabile social să apeleze la organizații nonguvernamentale", a afirmat liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, citată de Agerpres.  


Ea a spus că PNL și USR au sesizat, doar în baza a șase articole din această directivă, patru încălcări ale Constituției, plus o încălcare prin procedura prin care a fost votată această lege.


"Să nu uităm că legea privind prevenirea și combaterea spălării banilor a fost votată de două ori, cu aceeași procedură, în condițiile în care Regulamentul a fost încălcat pentru că nu poți să repeți un vot, în cazul în care este suspectat de viciu, prin aceeași procedură. Cu alte cuvinte, sfidând regulamentul, încălcând Constituția, în momentul de față o lege cu grave aspecte de neconstituționalitate servește interesului președintelui PSD Liviu Dragnea în bătălia cu organizațiile nonguvernamentale", a afirmat Turcan. 


Deputatul USR Stelian Ion a declarat că atacul PSD la democrație se realizează pe mai multe planuri.  


"Unul este justiția și este evident pentru toată lumea, altul este atacul împotriva jurnaliștilor sau împotriva libertății de exprimare și am văzut și acțiuni de descurajare a acestor activități. De asemenea, o a treia categorie de activități îndreptate împotriva democrației este aceasta prin care au încercat să transpună în legea de implementare a directivei referitoare la spălarea banilor în sensul de a impune asociațiilor și fundațiilor niște obligații exorbitante care ar putea servi foarte clar la a se transforma într-un instrument de luptă împotriva acestor asociații și fundații. Dacă le impui acestor asociații, și sunt foarte multe și PSD vizează mai ales asociațiile și fundațiile care îndrăznesc să critice PSD, să critice politica guvernamentală, dacă îi pui unei astfel de asociații condiții sub sancțiunea unor amenzi de milioane de lei, evident că le blochezi activitatea", a explicat Stelian Ion.  


El a enumerat mai multe motive de neconstituționalitate. "Am identificat mai multe motive de neconstituționalitate. Este vorba despre o îngrădire a dreptului la libera asociere, prin aceste obligații impuse asociațiilor și fundațiilor, este vorba de o încălcare a dreptului de protecție a datelor cu caracter personal față de beneficiarii acestor servicii furnizate de asociații și fundații și este vorba și despre o discriminare pe care au făcut-o în lege cei de la PSD - ALDE față de alte entități, alte organisme, de data aceasta politice, ale minorităților naționale. Și ne exprimăm speranța că vom primi și de data aceasta o soluție favorabilă din partea Curții Constituționale, pentru că este ultima redută, este ultima modalitate în care putem opri acest atac îndreptat împotriva societății civile și asociațiilor și fundațiilor", a mai spus Stelian Ion. 


Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută proiectul legii combaterii spălării banilor, după ce votul a fost reluat. Inițial, proiectul a fost respins cu 163 de voturi "pentru" din cele 165 necesare, dar, la solicitarea liderului deputaților PSD, Daniel Suciu, votul a fost reluat și s-au întregistrat 170 de voturi "pentru" și 70 "împotrivă", proiectul fiind adoptat.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8034 secunde