Eutanasierea sau castrarea

Cum va scăpa Constanța de maidanezi?

5717
17
Cum va scăpa Constanța de maidanezi? - cainicomunitari6-1321993046.jpg

Articole de la același autor

Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân, care permite inclusiv soluția eutanasierii animalelor dacă autoritățile locale o consideră oportună, a trecut, ieri, de Camera Deputaților și merge la promulgare. În favoarea legii s-au înregistrat 168 de voturi, în timp ce 111 deputați au fost contra, iar 14 s-au abținut. Mai exact, legea permite fiecărei primării să decidă, în urma consultării cetățenilor, ce soluție adoptă, fie construirea de adăposturi, sterilizarea, fie eutanasierea.

Cea mai mare problemă cu maidanezii se află la Constanța. Potrivit unor estimări, pe străzile municipiului s-ar afla peste 20.000 de câini comunitari.
Dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, a declarat că, anul acesta, numeroși constănțeni au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza maidanezilor. Fie pentru că au fost mușcați, fie pentru că le-a intrat o căpușă sub piele. "Ne costă foarte mult îngrijirea acestor bolnavi. Este vorba de aproximativ 200.000 de lei, care se cheltuiesc pentru acești pacienți. Anual, vin între 2.500 și 3.000 de pacienți mușcați de câinii maidanezi, iar alții vin din cauza căpușelor", a afirmat medicul.

Eutanasierea, mai ieftină
Privind problema dintr-un punct de vedere mercantil, mai ieftin ar fi, pentru orice buget local, ca aceste animale să fie eutanasiate. Astfel, potrivit șefului Biobazei Constanța, Gruia Matei, pentru sterilizarea și îngrijirea unui maidanez se cheltuiesc în jur de 100 de lei, în vreme ce pentru eutanasiere Consiliul Local Constanța plătește 60 de lei. "Noi respectăm prevederile legale, vom acționa conform cu hotărârea Consiliului Local", a subliniat reprezentantul biobazei, într-un interviu acordat "Cuget Liber" în urmă cu câteva săptămâni.
A admis însă că, în prezent, sănătatea constănțenilor și integritatea lor este pusă în pericol. "Avem apeluri urgente, de la oameni care au fost mușcați de maidanezi, care ne arată și certificate legale. Sunt dese și reprezintă o prioritate! Primim un astfel de apel cam la două zile, dar oare câți sunt dintre cei care nu sună?", a declarat șeful biobazei.
Zilnic, cele două echipaje ale firmei de ecarisaj sunt prin municipiu și strâng între 40 și 80 de câini.

Primarii, cei mai bucuroși
De departe, cei mai bucuroși de lege sunt primarii deoarece ei sunt cei care se confruntă, zilnic, cu problema câinilor maidanezi și care, consideră că, acum, au o bază legală pentru a face ceva în acest sens.
"Cred că este una din cele mai bune legi din România. Chiar i-am rugat pe colegii mei deputați de la PSD să voteze în favoarea acestei legi, însă asta nu înseamnă că vom eutanasia toți câinii din Năvodari. Aștept ca legea să fie promulgată și, imediat, voi iniția un proiect de hotărâre în acest sens. Astfel se va lua în considerare ca numărul câinilor să fie limitat în funcție de spațiul pe care îl are fiecare proprietar. Apoi, vor trebui să-i declare la Registrul Agricol așa cum fac și cu celelalte animale. Câinii vor trebui să fie sterilizați și vaccinați iar cetățenii care dețin femele vor trebui să declare imediat când acestea vor fi gestante. În caz că ei vor fi găsiți pe domeniul public, proprietarii vor fi amendați. În final, cei agresivi și bolnavi vor fi eutanasiați ", a declarat primarul localității Năvodari, Nicolae Matei.
El a mai precizat că este contrariat de reacția unor asociații de apărare a drepturilor animalelor.
"Nu înțeleg de ce fac atâta scandal doar în cazul câinilor. De ce nu se revoltă și atunci când tăiem porcii, puii și alte animale pe care le mai și mâncăm", a mai adăugat Matei.
Un alt primar care se confruntă cu problema maidanezilor este Gheorghe Cojocaru, edilul din orașul Murfatlar.
"Consider că este o lege bună dar putea fi și mai bună dacă exista o soluție unitară. Degeaba iau eu măsuri în privința câinilor comu-nitari din Murfatlar și îi eutanasiez dacă ei vor veni din localitățile vecine. Oricum, este un pas bun și, după ce legea va fi promulgată vom iniția un proiect de hotărâre prin care să decidem soarta maidanezilor. O altă propunere va fi în privința limitării numărului de câini la proprietari iar la cei fără stăpâni și bolnavi sigur se va face eutanasierea deoarece firmele de ecarisaj sunt ineficiente", a spus Gheorghe Cojocaru.
"Este foarte bine că legea a fost votată pentru că aveam nevoie de așa ceva. Nu exista nicio reglementare în acest sens. Din păcate, au fost cazuri în care oamenii, copiii au fost mușcați de maidanezi și trebuie să adoptăm soluții urgente. Așteptăm legea, o vom citi cu atenție și apoi vom consulta populația, însă, în niciun caz printr-un referendum deoarece nu sunt bani pentru așa ceva. După ce vom asculta ce spun și locuitorii orașului voi adopta un proiect de hotărâre în acest sens pentru ca problema câinilor comunitari să nu mai fie o problemă pentru cetățeni", a declarat Marian Iordache, primarul orașului Medgidia.

Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
kor
22 noiembrie 2011
Eutanasiere civilizata!

Eutanasiere civilizata, fara barbarisme ! Si daca e vreo baba schizofrenica care tine 17 caini pe langa bloc ori sa-i ia pe toti in casa ori sa i se dea o amenda de 1 mil per caine !

Vlad T.
23 noiembrie 2011
Eutanasierea este solutia cea mai buna!

Prea multa vorbarie inutila se face pe marginea acestei situatii! asa cum este si in alte state civilizate, autoritatile locale trebuie sa aiba grija de protectia cetatenilor, de curatenia strazilor si a parcurilor, de asigurarea linistii si ordinii. La noi, ca la nimeni; masinile pe trotuar, cainii maidanezi peste tot, parcuri mizerabile si pline de caini, excremente de caini peste tot. Cine doreste sa aiba un caine, sa-l ia de pe strada, sa-l vaccineze si sa-l tina in ograda lui. Cand il scoate la plimbare, sa nu-l duca in parc sau pe trotuare sa-si faca necesitatile.

matei
23 noiembrie 2011
maidanezii

Legea care permite eutanasierea cainilor fara stapan este mai mult decat binevenita, iar temporizarile de pana acum - ridicole. In toate tarile civilizate aceasta este solutia. Ca un exemplu mai indepartat, in Geramania, asociatia vanatorilor executa prin impuscare anual intre 500.000 si 1 milion de vulpi, pe motiv ca strica echilibrul fondului de vanatoare. Si nu se mai revolta nici o asociatie de protectie a animalelor.Ce sa mai vorbim despre maidanezi care sunt un disconfort major pentru cetateni, o cauza clara de imbolnavire si uneori chiar de deces. Eu as vedea cam asa rezolvarea: maidanezii sunt adunați din oras in etape (functie de capacitatea biobazei) si cazati cateva zile (3-7) la biobaza. Daca vine sa-i revendice cineva, achita cazarea, sterilizarea, vaccinarea si igienizarea; iar daca era vorba de un caine cu stapan, se adauga o amenda pentru lasarea pe strada nesupravegheat. Odata ridicat cainele, va purta un marcaj de identificare a proprietarului, astfel incat daca animalul ajunge din nou sa fie adunat de hingheri, sa fie clar cine are de platit. Astfel evitam cercul vicios pe care l-ar putea initia unii "binevoitori" care ar ridica repetat animalele din adapost si le-ar elibera in strada. Animalele nerevendicate vor fi eutanasiate. Ideea cu castrarea are sanse minime de reusita, avand in vedere ca femelele raman fertile si este improbabil sa se reuseasca sterilizarea tuturor masculilor. In plus, chiar asa sterilizati, ne pot face viata dificila inca vreo 7 ani.

George
23 noiembrie 2011
solutie

Sa-i stranga pe toti pachet si sa-i trimita lu Brigitte Baedot sa faca ciorba cu ei. :))

un lacuitor vorba cronicarului
23 noiembrie 2011
Reflectie

Stimati cantareti ai puterii actuale? Nu e oare mai fezabil sa scapam de maidanezii care ne conduc in acest moment? Pe urma putem lua si masuri umanitare de a scapa pe termen mediu de cateii de pe strazi! Prin umanism si nu prin crima!E bine sa vedem particularitatile Romaniei! Acesti catei sunt victimele educatiei noastre! Cu condescendenta care trebuie sa fie in toate relatiile umane!

Lucifer
23 noiembrie 2011
in sfarsit

Interesul oamenilor primeaza in fata interesului animalelor. Salut aceasta lege si sper sa nu mai vad picior de maidanez in orasul Constanta. Cine iubeste cainii sa ii tina in curte sau in apartament - nu in fata blocului, sa faca mizerie (excremente), galagie si sa iti fie frica de ei (stau in haita). Eutanasiere - repede si fara suferinta.

un cetatean
23 noiembrie 2011
sa sa rezolve odata!

Ce atatea consultari ale cetatenilor?! Cine va contoriza parerile lor? Mai bine sa se ia odata "pisica de coada" si sa se termine cu haitele de caine care ne inconjoara in mijlocul civilizatiei. Sa fie eutanasiati si gata! Oricum au "viata de caine" spre deosebire de cei cu stapani, care o duc mai bine decat multi oameni. Daca nu-i starpim nu o sa scapam in veci de ei. Pe unde te duci nu exista sa nu vezi cate unul uitandu-se cu coltii ranjiti la tine. Dati zor si rezolvati mai repede problema, ca vine iarna si nu au cauciucuri...

am
23 noiembrie 2011
eutanasierea civilizata

este cea mai buna solutie. Poate ca s-ar gasi un intreprinzator chinez care sa exporte cainii -vii sau congelati- in Extremul Orient? Ar rezolva problema hranei in zonele suprapopulate ale globului, respectind traditiile lor si primind, si noi, ceva bani, in loc sa dam! Oricum, problema eutanasierii nu ne priveste pe noi ci doar autoritatile. Noi cerem sa fie luati maidanezii de pe strazi si din parcuri, de pe cimpuri sau din paduri. Ce fac cu ei, treaba lor! Au veterinari, economisti, juristi, in calitate de consilieri, sa gaseasca solutia cea mai buna pentru toti. Dar nu cu ei pe strazi!

www.Consumatorul.com
23 noiembrie 2011
VREM SI NOI SA TRAIM CIVILIZAT!

Eu unul o sa ma implic activ in promovarea acestei legi si tot ce implica ea. Eu sincer nu ii inteleg pe cei care iubesc pana la aberatie animalele si in special patrupedele de la orice colt de bloc. Cainii maidanezi sunt o PROBLEMA, iar aceasta problema trebuie rezolvata intr-un fel sau altul. Stiu ca situatia ideala ar fi ca acestia sa fie dusi in adaposturi specializate, unde sa beneficieze de mancare, dus si televizor color. Dar, oameni buni! Acest lucru NU ESTE POSIBIL IN ROMANI! Nimeni nu vrea sa va omoare odoarele pe care le divinizati si le tratati mai ceva decat pe voi insiva! Dar avem, SI NOI CEILALTI, DREPTUL de a TRAI CIVILIZAT! Totusi nu traim intr-o jungla! Daca voi, fanaticii patrupedelor, credeti ca acestia nu merita sa moara, atunci implicati-va activ! Luati voi de gura copiilor vostri si asigurati-le cainilor mult-iubiti tot ceea ce credeti ca acestora le lipseste. Dar nu imi luati mie DREPTUL de a trai intr-o LUME CIVILIZATA!

Alunel
23 noiembrie 2011
romani bolnavi mintali

Pentru un roman ce ucide pe trecerea de pietoni sau in aciidente rutiere statul roman ii da puscarie cu suspendare. Pentru un caine ce isi duce zilele statul roman il condamna la moarte.In romania exista 17000 biserici si probabil nu promoveaza invatamintele lui Ii sus cum trebuie.

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6722 secunde