Cum stă Constanța în privința serviciilor publice

471
1
Cum stă Constanța în privința serviciilor publice - mamaiapolarisgunoaieplajadupacon-1321106565.jpg

Articole de la același autor

Institutul pentru Politici Publice a realizat un nou raport privind calitatea și costurile principalelor servicii publice de la nivelul municipiilor reședință de județ din România. Documentul se vrea un bilanț pe cei trei ani de mandat, iar Constanța, ca și în celelalte rapoarte ale IPP, se află la coada listei.

Pornind de la clasamentul muni-cipiilor care au reușit să eficientizeze serviciul de alimentare cu apă din perspectiva reducerii pierderilor în sistem pe perioada 2008 - 2010, menționăm că municipiul Constanța nu se află în top.
La capitolul termoficare, Constanța se află pe locul patru în topul municipiilor care au reușit să eficientizeze serviciul prin reducerea pierderilor de energie în sistem în primii doi ani de mandat. Procentul cu care s-au redus pierderile la Con-stanța este de -12%. Nu la fel de bine stăm la capitolul salubrizare. În clasamentul municipiilor care și-au eficientizat serviciul din perspectiva creșterii ponderii colectării selective în 2010 față de 2008, Constanța este situată abia pe locul 27. Ponderea colectării selective pentru 2010 atinge doar 0,2%, fiind neschimbată față de cea din 2008.
Una dintre cele mai mari probleme ale orașului, spațiile verzi, clasează Constanța din nou pe poziție infe-rioară. Municipiul nostru ocupă locul 24 în topul creșterii suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor în intervalul 2008 - 2010. Cu nouă metri pătrați per locuitor în 2010, această suprafață a crescut cu doar un metru față de 2008.
Nici la transparența contractelor de concesiune a serviciilor publice nu suntem de lăudat. Potrivit IPP, Con-stanța se situează printre cele mai netransparente servicii sau primării în ceea ce privește comunicarea copiilor după documentele solicitate. Responsabilii din municipiul nostru nu au comunicat copiile contractelor de concesiune pentru serviciu de iluminat public și cel de salubrizare.

Constanța nu-și gestionează bugetul pe timp de criză
IPP a analizat dacă sunt sau nu pregătite municipiile să-și gestioneze eficient bugetele pe timp de criză. În ceea ce privește Constan-ța, concluziile sunt destul de aspre.
Potrivit raportului, municipiul nostru se numără printre cele cu evoluții negative ale bugetului pe întreaga perioadă 2008 - 2009 în ansamblu. Scăderea de peste 15% plasează Constanța alături de Ale-xandria, Călărași și Giurgiu în topul municipiilor cu cele mai dramatice diminuări ale bugetului local. De altfel, în clasamentul municipiilor realizat în funcție de modificarea bugetului din 2008 până în 2010, Constanța se situează pe locul 32, cu o scădere de 19%.

Performanța economică a municipiului
În ultimă instanță, IPP a realizat o serie de grafice și tabele pentru fiecare municipiu în parte, prin care sunt arătate date privind perfor-manța economică a localității, migrația și performanța serviciilor publice din 2008 până în 2010. Astfel, ca evoluție a bugetului, Constanța a trecut de pe locul patru pe care îl ocupa în 2008, când dispunea de 537,4 de milioane de lei, pe locul șase, în 2010, cu un buget de 451 de milioane de lei. Veniturile proprii locale pe cap de constănțean au scăzut de la 500 de lei, la 456, iar prețul gigacaloriei a crescut de la 119 lei la 150 de lei în doar doi ani.



Comentează știrea

gogu
12 noiembrie 2011
fara

ce legatura are poza cu acest articolul

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4875 secunde