Cum se pregătește premierul Ungureanu pentru ACTA

236
Cum se pregătește premierul Ungureanu pentru ACTA - actaafis12872500-1329313337.jpg
Guvernul va întocmi un punct de vedere foarte consistent privind Tratatul Comercial Anti-Contrafaceri (ACTA), a declarat, miercuri, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.

"Pentru aceasta vom face un punct de vedere foarte consistent", a spus șeful Executivului, răspunzând unei întrebări.

Ministerul Economiei va iniția consultări publice cu factorii interesați cu privire la Acordul multilateral antipiraterie - ACTA, a precizat, pe 31 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, care a adăugat că respectivul document nu presupune modificări în legislația națională.

"În plan național, și Ministerul Economiei, cel care a fost inițiatorul acestui memorandum prin care a fost semnat acest acord, va iniția consultări publice cu factorii interesați pe marginea acestui acord comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute. Așadar, consultările publice vor avea loc în România, în perioada următoare, deci, înainte de ratificarea acestui acord de către Parlament. ACTA nu presupune modificarea legislației naționale și nici modificarea legislației comunitare în materie de proprietate intelectuală.

Muntean a precizat că Ministerul Economiei a fost inițiator pe acest acord pentru că scopul lui principal este protejarea comerțului legal și încurajarea competitivității.

"Pentru exportatorii români și comunitari, aplicarea ACTA va contribui la protejarea pe piața internațională a drepturilor de proprietate intelectuală și industrială, a drepturilor de autor, a mărcilor comerciale, a brevetelor, a desenelor și modelelor, a indicațiilor geografice. ACTA se referă la mult mai multe aspecte decât a apărut, în ultima vreme, în dezbaterea publică. Nu se referă doar la internet", a subliniat Ioana Muntean.

Ea a spus că, în cazul în care în cadrul dezbaterii publice și a celei din Parlament se va ajunge la concluzia că acest acord nu trebuie ratificat, atunci nu se va întâmpla acest lucru.

"Toți cei care utilizează internetul în mod legal și nu fac comerț ilegal, fie că vorbim de muzică, de filme, de orice fel de produse, pot să stea liniștiți ca și până acum. (...) Aplicarea acestui acord nu va aduce prejudicii libertăților personale ale utilizatorilor de internet și nu va institui măsuri suplimentare de supraveghere a traficului pe internet și nu va duce la blocarea unor site-uri", a susținut Muntean.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că, din partea României, acordul a fost semnat în Japonia de însărcinatul pentru afaceri al României.

Ioana Muntean a mai spus că, în cadrul UE, respectivul acord a fost negociat de Comisia Europeană și că decizia privind semnarea lui a fost adoptată de Consiliul UE, în decembrie 2011.

"În conformitate cu informațiile publice ale Executivului european pot să vă spun următoarele lucruri: textul acordului a fost făcut public încă din noiembrie 2010, asta după ce a fost adus la cunoștința publicului, pe fragmente, încă din timpul negocierilor. În prezent, el este publicat în toate limbile oficiale ale UE. Comisia Europeană a organizat, între 2008 și 2011, patru conferințe publice pe tema asta", a subliniat Ioana Muntean.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 15 Februarie 2012
Stire din Politică-Administrație : A demisionat primarul din Cluj
Miercuri, 15 Februarie 2012
Stire din Politică-Administrație : Guvernul schimbă programul bugetarilor
Pagina a fost generata in 1.8005 secunde