Cum justifică viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu, cele două vizite pe bani publici, în SUA şi Turcia

2720
Cum justifică viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu, cele două vizite pe bani publici, în SUA şi Turcia - fondrusu-1640627131.jpg
Viceprimarul oraşului Constanţa, Ionuţ Rusu, împreună cu Dorin Popescu, cel care este consilierul pentru relaţii internaţionale al primarului municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, au efectuat în luna noiembrie două vizite de lucru, în Statele Unite ale Americii şi în Turcia. Rapoartele celor două vizite vor fi prezentate în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal de marţi, 28 decembrie.

Din documente reiese că, în perioada 15-21 noiembrie, Ionuţ Rusu şi Dorin Popescu au efectuat deplasarea în SUA, în oraşele Fort Lauderdale şi Washinghton, deplasare care a costat nu mai puţin de 33.499 lei, bani proveniţi de la bugetul public local. De menţionat că şi testele Covid-19 ale celor doi au fost plătite tot din bani publici şi au costat 350 de lei.

Oraşul Constanţa este înfrăţit cu oraşul Fort Lauderdale, astfel că edilul din urbea americană, Dean Trantalis, a organizat pe 16 noiembrie mai multe ceremonii dedicate împlinirii a doi ani de la stabilirea relaţiei de înfrăţire dintre cele două oraşe. Cu această ocazie, viceprimarul liberal Ionuţ Rusu a primit din partea primarului Trantalis Proclamaţia Consiliului oraşului Fort Lauderdale privind recunoaşterea Zilei oraşului Constanţa şi celebrarea acesteia în oraşul american.

Primarul Vergil Chiţac l-a invitat pe Dean Trantalis, prin vocea lui Ionuţ Rusu în Constanţa, vizită care ar trebui să aibă loc în mai-iunie 2022.

Aceasta este doar una dintre acţiunile pe care Ionuţ Rusu le-a desfăşurat în oraşul Fort Lauderdale. Apoi, viceprimarul Constanţei a vizitat în perioada 18-19 noiembrie oraşul Washington, capitala Statelor Unite ale Americii. Acolo Ionuţ Rusu a participat la Gala anuală şi Summitul organizaţiei americane „Alianţa”.

„Alianţa” este cea mai puternică şi cea mai influentă structură nonguvernamentală americană dedicată consolidării relaţiei bilaterale dintre România şi SUA, precum şi promovării României în SUA.

Municipiul Constanţa a fost partenerul „Alianţei” la ediţia din 2021 a Galei, iar invitaţia adresată de către organizatori în acest sens municipalităţii de la malul Mării Negre a avut în vedere importanţa oraşului Constanţa pentru SUA, partener strategic al României.

După SUA a urmat Turcia. Ionuţ Rusu şi Dorin Popescu, deplasare la Istanbul

Tot din rapoartele întocmite de cei doi reprezentanți ai administrației publice locale mai reiese că, în perioada 28-30 noiembrie Ionuţ Rusu şi Dorin Popescu au efectuat o deplasare de lucru în Turcia, la Istanbul, acolo unde au fost invitaţi de primarul oraşului Istanbul, Ekrem Imamoglu.

Cei doi au participat la primul Summit al Reţelei oraşelor balcanice B40. Deplasarea a generat oportunităţi de promovare a oraşului Constanţa în reţeaua municipalităţilor din zona balcanică, prioritar în Turcia, Grecia, Bulgaria şi ţările din Balcanii de Vest.

Municipiul Constanţa este, până în prezent, singurul oraş din România asociat acestei iniţiative. Primarul oraşului Kotor din Muntenegru, Marija Catovic, a solicitat o întâlnire separată cu Ionuţ Rusu după Summitul din Turcia, în care i-a transmis acestuia disponibilitatea municipalităţii Kotor de a statua relaţii de parteneriat şi colaborare cu oraşul Constanţa.

De asemenea Ionuţ Rusu s-a mai întâlnit şi cu primarul oraşului Edirne din Turcia, Recep Gurkan, în cadrul căreia cei doi au discutat oportunitatea consolidării relaţiilor dintre cele două oraşe.

La final, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, și-a exprimat interesul municipalităţii Istanbul de a sprijini proiectele de dezvoltare a infrastructurii sportive din Constanţa, spunând cu inima deschisă că „Toată lumea îl iubeşte pe Hagi”.

Testul PCR efectuat de Dorin Popescu pentru deplasarea din Turcia a costat 259 de lei. Cel mai probabil pe site-ul oficial al Primăriei Constanţa vor apărea în următoarele zile şi celelalte costuri ale vizitei din Istanbul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6298 secunde