Costinești - comuna care a învățat lecția inundațiilor

Luni, 01 Iulie 2013, 15:25
1756
În urmă cu 8 ani, comuna Costinești era devastată de inundații. Pe lângă pagubele materiale imense, zeci de gospodării fiind distruse, plaja măturată de pe fața pământului, iar obeliscul culcat la pământ, puhoaiele au făcut și multe victime omenești. Se vorbea, la vremea aceea, de distrugerea completă a stațiunii Costinești, un "dezastru național", după cum concluzionau guvernanții din 2005. Cu o mobilizare exemplară, Costineștiul și-a revenit atunci în cel mai scurt timp și, la niciun an de la dezastru, stațiunea "tineretului" își putea reprimi oaspeții la începutul verii.

Primarul de atunci și de acum al Costineștiului, Traian Cristea, povestește că acea experiență groaznică a fost o lecție dură, în urma căreia comuna și stațiunea au renăscut mai puternice și mai frumoase ca niciodată. "Din păcate, au fost pierderi de vieți omenești. Asta ne-a afectat cel mai tare. Dacă nu am fi avut persoane decedate, lucrurile și-ar fi revenit de la sine, dar când sunt atâtea tragedii situația se complică mult mai mult. Costineștiul însă și-a revenit incredibil și, cu investiții majore și multă muncă, ne-am pus rapid pe picioare", spune Traian Cristea.

În urma inundațiilor din 2005 au fost alocate zeci de milioane de euro în refacerea stațiunii. A fost refăcută plaja centrală, aleile pietonale dintre lac și plajă, sistemul de descărcare a lacului în mare, amenajarea malului și a perimetrului lacului de la Costinești. De asemenea, a fost consolidată faleza Costinești nord și înnisiparea artificială a plajei pe sectorul falezei înalte. Din banii alocați, s-a pus mare accent pe construcția unor canale de controlare a apelor și de descărcare controlată, construcția barajului de pământ pentru atenuarea viiturilor de pe valea Schitu, amenajarea canalelor dalate pentru preluarea controlată a debitului de apă cu golire de fund. Aceste investiții își dovedesc însă complet utilitatea. În urma ploilor din acest week-end, când întreg județul Constanța a fost acoperit de ape, multe localități fiind grav afectate, la Costinești situația a fost ținută, în permanență, sub control.

"Deși a plouat foarte mult, peste 60l/mp, nu am avut nicio problemă. Costineștiul nu a fost afectat de inundații. Canalele colectoare au preluat toată cantitatea de apă, au făcut față. Investițiile făcute în urma inundațiilor din 2005 în sistemul de colectare a apelor pluviale și-au dovedit eficiența", a mai adăugat primarul Traian Cristea.

Pagina a fost generata in 0.1789 secunde