Deși primii bani erau așteptați încă din noiembrie,

Constănțenii vor primi ajutorul pentru lemne la sfârșitul acestei luni

569
Constănțenii vor primi ajutorul pentru lemne la sfârșitul acestei luni - 9a3839e6ea4c1a13f2d38455241553c4.jpg
Administrațiile publice locale din județul Constanța nu au primit, nici până la acest moment, sumele de bani pentru ajutorul de lemne aferente lunii noiembrie. Banii sunt direcționați de la centru în teritoriu, fiind vorba, mai exact, despre fonduri guvernamentale. Spre deosebire, însă, de iarna trecută, atunci când banii au venit, potrivit explicațiilor primarilor din județul Constanța, pentru toate cele cinci luni încă de dinaintea sărbătorilor de iarnă, primăriile se confruntă acum cu o situație cu mult mai delicată, dacă nu chiar gravă.
Astfel, spre sfârșitul acestei luni sunt așteptați primii bani pentru ajutorul de lemne, bani care, însă, acoperă doar luna noiembrie. Și dacă cei mai mulți dintre locuitorii comunelor constănțene înțeleg că problema nu ține de primarul localității, ci de Executiv, ei bine, au existat și cazuri în care oamenii au ieșit în stradă, reproșându-i primarului, pe un ton extrem de ofensiv, că nu le-a dat banii pentru lemne. A fost cazul locuitorilor comunei Cogealac, care în cursul zilei de marți au provocat un real scandal, context în care i-au cerut socoteală gospodarului-șef, Cati Hristu, pentru întârzierea fondurilor guvernamentale.
Alții, însă, așa cum sunt cetățenii din comunele Tortoman, Peștera, Comana și Independența sunt ceva mai calmi, în sensul că au învățat să aibă răbdare. "Sunt câteva sute de dosare depuse pentru ajutorul de lemne, dar oamenii au înțeles că nu depinde de primărie, n-au făcut scandal. Atâta doar că așteptăm ca Guvernul să vadă în ce situație sunt oamenii ăștia. Speranța moare ultima", a explicat primarul din Tortoman, ecologistul Lucian Chitic. El a declarat totodată că, pentru moment, nu a primit informații legate de data la care va putea ridica banii de la trezorerie pentru ajutorul de lemne.

"Până la Dumnezeu ne mănâncă sfinții"
Primarul din Peștera, social-democratul Valentin Vrabie, a afirmat că ieri a fost anunțat de Trezoreria Medgidia că au fost virați banii destinați ajutorului pentru lemne corespunzători lunii noiembrie. Chiar dacă din localitatea cu o populație de aproximativ 3.700 de locuitori, 735 de locuințe (căci ajutorul de lemne se alocă pe locuință, nu pe familie) beneficiază de ajutorul menționat, gospodarul șef a explicat că oamenii înțeleg că problema întârzierii fondurilor ține de centru, și nu de administrația locală. "Oamenii au venit în fiecare zi la primărie, zeci de familii, eu le-am explicat că nu depinde de mine. Problema e că sunt oameni săraci, care nici măcar de ajutor social nu pot beneficia, pentru că există acea reglementare, că dacă au, în intravilan, peste 2.000 de metri pătrați să nu poată lua ajutorul. Dar ei sunt atât de săraci că nici nu au ce cultiva în curțile astea de două mii de metri", a ținut să menționeze primarul Valentin Vrabie.
În același timp, însă, gospodarul-șef din Peștera a declarat că speră ca anul acesta să primească ceva mai mult sprijin de la Consiliul Județean Constanța (CJC). "Așteptăm ajutor de la CJC deoarece președintele și vicepreședinții, dar și consilierii județeni au fost votați și de oamenii din Peștera. Iar până la banii de la Guvern… se spune că până la Dumnezeu te mănâncă sfinții", a conchis primarul localității constănțene Peștera.

Copacii de pe șosea… o sursă pe timp de criză
Situația este identică și în comunele Independența și Comana. Primarul din Comana, liberalul Ion Adam, a precizat că problemele de anul acesta sunt o premieră, în iernile trecute neînregistrându-se astfel de întârzieri. "În afară de 30 de case, toate intră la ajutorul de lemne. Dar am fost programați luna asta să luăm banii pentru luna noiembrie. Vă dați seama că dacă abia în ianuarie luăm banii pe noiembrie, pe celelalte patru luni îi luăm la primăvară sau chiar la vară", a comentat primarul Ion Adam.
În ceea ce privește localitatea Independența, primarul Cristea Gâscan a menționat că, în lipsa fondurilor mult așteptate, oamenii s-au adaptat cum au putut, în sensul că… au improvizat: "au băgat în foc coceni, bețe de floarea soarelui", a venit explicația gospodarul-șef. Interesant de remarcat e, însă, că primarul a mărturisit că, "uneori mai dispar și copacii de pe șosea", lăsând de înțeles aici că și lemnul acesta devine, în condiții de criză, o sursă de încălzire.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9991 secunde