Comasarea alegerilor, neconstituțională

Constănțenii își vor alege primarul în luna iunie. Voi cu cine votați?

1921
21
Constănțenii își vor alege primarul în luna iunie. Voi cu cine votați? - alegeri2-1327507202.jpg
Comasarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale cu cele parlamentare este neconstituțională, a decis, ieri, Curtea Constituțională, admițând astfel sesizarea USL. Astfel, prima confruntare electorală, cea pentru aleșii locali și județeni, va avea loc în luna iunie, iar bătălia pentru Parlament se va da în noiembrie.

"Prin legea pentru comasarea alegerilor se încalcă articolul 1 din Constituție privind separarea puterilor în stat, ar-ticolul 11 legat de respec-tarea tratatelor internaționale - respectiv Codul bunelor practici în materie electorală, dar și articolele 15, 36, 37, 124 si 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor și președinților de consilii", se precizează în petiția depusă de USL la instanță.

Guvernul a motivat necesitatea comasării alegerilor prin faptul că astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, organizarea simultană a alegerilor ar reduce, de asemenea, cheltuielile la jumătate, respectiv de la 43 de milioane de euro la aproximativ 22 milioane de euro.

În timp ce unii parlamentari constănțeni au spus că nu vor să comenteze decizia Curții Constituționale, alții au spus că sunt foarte bucuroși că magistrații au făcut dreptate în această privință.

"Mă bucur nespus că judecătorii de la Curtea Constituțională Română au început să o ia pe drumul cel drept. Se dovedește încă o dată că USL a avut dreptate și cred că acest Guvern trebuie să-și dea demisia. Consider că este o decizie corectă, așteptată atât de noi cât și de cei mai mulți români. În consecință, alegerile vor avea loc la termen așa cum s-a stabilit cu mulți ani în urmă", a declarat președintele PNL Con-stanța, deputatul Gheorghe Dragomir.

La rândul lui, senatorul PDL Mircea Banias a declarat că decizia Curții Constituționale nu se comentează, ci ea trebuie pusă în aplicare.

"Fiind o decizie a Curții Constituționale ea va fi pusă în aplicare. Totuși, cred că ea nici nu avantajează și nici nu dezavantajează pe cineva. Electoratul român este unul responsabil și el oricum iese la vot chiar dacă alegerile sunt comasate sau separate", a spus Banias.

Și senatorul PSD, Nicolae Moga este de părere că decizia nu se comentează.

"Decizia trebuie pusă în aplicare. Eu, ca senator nu am voie să comentez. În schimb, pot spune că actualul Guvern ar trebui să-și dea demisia pentru că și-a asumat răspunderea pe o lege neconstituțională", a declarat senatorul Moga.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Claudiu Iorga Palaz nu a vorbit prea mult despre decizia Curții, menționând că aceasta nu-l afectează în mod direct din moment ce încă nu s-a decis în privința unei candidaturi.

"Momentan nu pot să comentez pentru că nu am intenția unei candidaturi. Inconvenientele, de toate felurile, și cele de ordin material, au fost prezentate în momentul în care a fost promovată această propunere. Mai departe nu pot comenta decizia pentru că aceasta aparține Curții Constituționale, iar singura opțiune este să ne conformăm", a declarat prefectul Claudiu Iorga Palaz.

La rândul lui, președintele PDL Constanța, Gigi Chiru a spus că fiind o decizie a Curții Constituționale nu se poate comenta, ci trebuie pusă în aplicare.

"Nu pot comenta decizia pentru că ea aparține magistraților și trebuie pusă în aplicare, trebuie respectată de toți. În schimb, pot spune că Organizația PDL de la Constanța este pregătită pentru alegeri, este pregătită să intre în competiție pentru Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța", a spus Gigi Chiru.

Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
admirator
26 ianuarie 2012
parlamentarii nu au voie sa comenteze,

simpli cetateni da. Codul de bune practici (chestia aia de la Venetia, parca) se refera la referendum, nu la alegeri reglementate de legi organice. Prevederile sale sunt orientative, nu obligatorii. Apoi, 322 l-a incalcat cu citeva zile inainte de prezenta populatiei la urne. Deci... Separarea puterilor in stat nu are nici o legatura cu alegeri comassate. Prelungirea mandatelor este posibila in situatie de criza si suntem intr-o situatie de criza! Economica si -prin practica mercenarilor USL- politica. Prin urmare, CCR va trebui sa fie foarte atenta la motivarea sentintei, daca nu vrea sa fie acuzata de partizanat politic. Oricum, nu era bine ca nazistu-tzopaitor, martzafoi de Brazilia sa mai stea in functie. Succes contracandidatului unic al lui Mazare!

Tine
26 ianuarie 2012
Alegerea primarului Constantei

Constanteni ! Sa iesiti la vot . Nu va lasati la mana unei categorii ..... Altfel nu este bine. Nu mai lasati ca primarul sa lucreze la ... fara frecventa.

misu
26 ianuarie 2012
Hai Mazarica!

Nu va bateti capul cu aceste jocuri politice. Tot Mazare va castiga alegerile in Constanta!

cetatean
26 ianuarie 2012
alegeri

In nici un caz pe Mazare...seful golanilor

mr.peas
26 ianuarie 2012
mr. peas

e timpul sa mai schimbam meniul, toata ziua numai mazare, mazare...dar mi-e teama ca tot pachetarii vor avea un cuvant greu de spus. singura solutie este votul!

gigi
26 ianuarie 2012
gigi chiru

e singurul care il poate bate pe mazare

Djalminha
26 ianuarie 2012
NU AVEM CU CINE VOTA!

PSD SI PDL FURA PRIN ROTATIE:))))))

Nicolaie
26 ianuarie 2012
alegeri

Voi vota pe cel care va pastra bancile in parc SI pe timp de iarna,care va repara trotuarele SI pe Bratianu in sus,care ma va scapa de maidanezi, care ma va face sa-mi fie drag sa ma plimb in acest oras (mai ales partea peninsulara),oras cu trotuare libere, si asfaltate, si care se va interesa mai mult de viata culturala a Constantei. Iarna murim de plictiseala in acest oras; Constanta este moarta pe timpul iernii ,iar putinele "teatre" din oras imi amintesc de casele de cultura din satele vecine. IATA CU CINE VOI VOTA.

Ducu
26 ianuarie 2012
eu cu cine votez?

Oare avem pe cine alege? Avem nevoie de candidati din randul carora sa putem alege, ori mi se pare ca nu avem de unde alege. Am schimba noi meniul, dar ai cu ce sa-l schimbi?

alegator
26 ianuarie 2012
cu anca boagiu

singura care il poate bate pe mazare

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.354 secunde