Constănţeni, nu vă spălați pe mâini de următorii 4 ani! Ieșiți la vot!

1379

Articole de la același autor

Dreptul de a alege este un drept democratic, iar votul este o expresie formală a preferinței cetățeanului în privința unui candidat sau a unei formațiuni politice. În acest an, ca niciodată, din cauza noului Coronavirus, este nevoie de mai multă atenție atunci când mergeți la vot, mai multă atenție, în mod special, în privința măsurilor de siguranță privind sănătatea. Însă, așa cum se iese la magazine, prin parcuri, se poate merge și la secțiile de votare unde cei responsabili au pregătit mănuși și dezinfectant.



Drept urmare, dacă doriți să schimbați ceva în localitatea dumneavoastră, ieșiți, duminică, 27 septembrie, la vot, deoarece acum este momentul ca cei care nu și-au făcut datoria să fie sancționați și, invers, ca cei care și-au îndeplinit promisiunile de acum patru ani să fie realeși.

La fel ca și acum patru ani, va exista un singur tur de scrutin. Cu alte cuvinte, cei care candidează pentru funcția de primar au doar o singură șansă, iar cetățenii doar o singură opțiune. Mai exact, va fi declarat câștigător primul clasat care va avea cele mai multe voturi. Potrivit legii, un al doilea tur de scrutin ar putea exista doar în caz de balotaj, adică atunci când primii doi clasați ar avea același număr de voturi.

Vineri a fost ultima zi din campania electorală pentru localele din 2020. Timp de 30 de zile, candidații au avut timp să își promoveze platformele electorale și să convingă cât mai mulți locuitori din județul Constanța să îi voteze.

Urnele se deschid la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00

În cursul zilei de duminică, 27 septembrie, urnele se deschid la ora 7.00, iar votarea se încheie la ora 21.00. Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul. La sosirea în secțiile de votare, cetățenii vor primi patru buletine de vot. Mai exact, unul pentru alegerea primarului, unul pentru alegerea Consiliului Local, unul pentru alegerea preşedintelui Consiliului Județean Constanța şi unul pentru alegerea Consiliului Județean Constanța. Alegătorii trebuie să fie singuri în cabina de vot. Pentru ca buletinul de vot să fie considerat valabil, alegătorul trebuie să aplice ștampila într-o singură căsuță. Dacă ștampila figurează pe două sau mai multe pătrate, deci pe mai mulți candidați sau mai multe formațiuni politice, buletinul de vot se anulează.

„La intrarea în secția de vot, fiecare alegător va fi întâmpinat de un operator de calculator. El are o tabletă, pe care este instalat softul special creat pentru alegeri. Prin scanarea codului numeric personal, se vor evidenția informații prețioase. De exemplu, vom afla dacă alegătorul are drept de vot sau, mai important, dacă a votat în altă parte. Iar acestea nu sunt singurele beneficii ale programului. Datorită acestui soft, timpul petrecut în secția de votare se va reduce. Ba mai mult, programul permite înregistrarea instantanee a prezenței la urne”, au transmis reprezentanţii Biroului Electoral Central.

Ești imobilizat la domiciliu sau în spital?

Dacă nu te poți deplasa la secția de votare pentru că ești bolnav sau invalid, poți solicita urna mobilă. Pentru acest lucru trebuie să faci o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate și să o transmiți președintelui biroului electoral al secției de votare.

Dacă ești reținut, pe baza unui mandat de arestare, sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, sau execuți o pedeapsă privativă de libertate și nu ți-ai pierdut drepturile electorale poți solicita urna mobilă conform cu procedurile stabilite pentru acest caz de către Biroul Electoral Central.

Ce faci dacă ești diagnosticat cu Covid și te afli în carantină sau internat

Conform declarațiilor președintelui AEP, persoanele infectate cu noul coronavirus, care se află în carantină, izolare sau internate în spital vor putea vota la alegerile locale solicitând urna mobilă. Doar pacienții internați la terapie intensivă vor avea condiții speciale. Pentru a solicita urna mobilă trebuie să faci o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate și să o transmiți președintelui biroului electoral al secției de votare.

Cine se luptă pentru Primăria Constanța

Reamintim că pentru Primăria Municipiului Constanța candidează 17 persoane. Astfel, primul pe buletinul de vot este Victor Cruceru (ALDE), 2.Claudiu Palaz (Partidul Mișcarea Populară), 3.Vergil Chițac (Partidul Național Liberal), 4. Decebal Făgădău (Partidul Social Democrat), 5. Anton Traian Antoniadis (Uniunea Elenă din România), 6. Mircea Dobre (Partidul Pro România), 7. Dan Aionesei (Alianța Electorală Mișcarea Patrioților Români), 8. Stelian Ion (Alianța USR-PLUS), 9. Sorin Titus Muncaciu (Partidul Neamul Românesc), 10. Tudorel Chesoi (Alianța Național-Țărănistă), 11. Corina Martin (Partidul Ecologist Român), 12. Constantin Frățilă (Partidul Liga Organizată a Regiunilor Unite), 13. Horia Constantinescu (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal), 14. Andrei George Popescu (independent), 15. Nicoleta Ploscaru (independent), 16. Aila Reșit (independent), 17. Marian Vasiliev (independent).

Cine sunt candidații pentru președinția CJC

Pentru funcția de președinte al Consiliului județean Constanța candidează 10 persoane: 1 Răzvan Filipescu (Partidul Pro România), 2. Ioana Florentina Reșit (Partidul Mișcarea Populară), 3. Mihai Lupu (Partidul Național Liberal), 4.Peia Ninel (Partidul Neamul Românesc), 5. Dumitru Viorel Focșa (Alianța pentru Unirea Românilor),6. Eugen Remus Negoi (Alianța USR-PLUS), 7. Daniel Constantin Moraru (Partidul Ecologist Român), 8. Gheorghe Haleț (Liga Organizată a Regiunilor Unite), 9. Felix Stroe (Alianța Electorală PSD-ALDE-PNȚCD-ADER), 10. Gheorghe Muhscină (independent).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9162 secunde