Constanța, cel mai mic grad de îndatorare. "Nu am aruncat banii pe panseluțe!"

813
Constanța, cel mai mic grad de îndatorare.

Articole de la același autor

În Constanța lucrurile nu par să se miște așa de repede precum  ne-am fi dorit mulți dintre noi. Multe proiecte și investiții demarate se derulează cu încetinitorul, altele sunt complet stopate. Primarul Decebal Făgădău susține că ritmul este dat de hățișurile birocratice, dar și de dorința de a face totul în mod profesionist.


Constănțenii așteaptă cu nerăbdare locurile de joacă, sala polivalentă, Cazinoul reabilitat, autobuzele electrice, investiții pe care le-au văzut posibile în alte orașe și de care ar vrea să se bucure și acasă. Aflat la finele mandatului, primarul Decebal Făgădău explică întârzierea cu care se fac aceste proiecte spunând că acestea au fost făcute nu doar într-un cadru perfect legal, ci mai ales profesionist.


"La începutul mandatului de primar, a trebuit să reformez aparatul de specialitate pentru că, trebuie să recunosc cu onestitate, îl cunoșteam din interior, nu veneam de undeva și m-a luat prin surprindere ce am găsit. Știam foarte bine mai ales partea mea de responsabilitate, atâta vreme cât am fost viceprimar, și nu foarte în amănunt zonele pe care eu nu le coordonam. De exemplu, la servicii publice, maxi taxi, transport, salubritate, nu eram atât de pus la punct. Primul lucru pe care a trebuit să îl fac a fost să rup citadelele construite, pentru că, în vechi, erau câți directori și câte direcții tot atâtea primării. Și dacă directorul unei direcții nu vorbea cu directorul celeilalte direcții, nu vorbea nimeni cu nimeni. Era o echipă care a venit în majoritate din privat, în perioada 2000 – 2004, care a avut randament, care a fost fulminantă la început, dar, ulterior, fiecare și-a făcut primăriuța lui", a declarat edilul Constanței.


"Am scuturat prima dată pomul!"
Acesta a subliniat că, încă din primele zile ale mandatului său, a realizat o analiză de risc asupra organigramei și proceselor din primărie. "Această radiografie a fost făcută de firma Deloitte și îmbracă elemente de confidențialitate, asupra riscurilor mari, medii și minore. Plecând de la această analiză, de la ceea ce îmi doream eu și cum îmi doream să funcționeze aparatul meu de specialitate, am modificat organigrama. Cu alte cuvinte, am scuturat prima dată pomul. Mulți dintre colegii mei au plecat, aproape în integralitate garnitura de directori s-a schimbat, s-au reorganizat servicii, pentru că erau oameni care se ocupau de lucruri importante, dar care copleșeau o singură persoană", a explicat Decebal Făgădău.


Un alt motiv invocat de primar și care a ținut dezvoltarea municipiului Constanța pe loc a fost lipsa arhitectului șef, timp de șase luni, în anul 2016. "A fost un coșmar: nu am avut arhitect șef. Nu am putut să îmi dau nici mie autorizații de construire. Fără precedent în România după 1990, un municipiu reședință de județ, nu avea nicio persoană care să semneze documentații de urbanism!", a adăugat Decebal Făgădău.


Primarul a mai spus că toate proiectele au fost făcute cu consilierea profesioniștilor de la Banca Mondială și BERD. "Am încercat, în primul rând, să nu mai facem lucruri după ureche și rezultatele abia acum încep să se vadă. Din fiecare experiență am învățat. Zi de zi, lucrurile se îmbunătățesc și credeți-mă că, într-un an de zile, poți să faci atât de puține lucruri, într-un sistem atât de birocratic, de nu vă imaginați. Noi facem planificare bugetară, nu am fost ca politicienii nesăbuiți care au aruncat banii pe ghiocei, panseluțe, și an de an, cu schimbările de politică fiscală, noi am făcut față în permanență. Suntem municipiul reședință de județ cu gradul de îndatorare cel mai mic din România. Și acesta este meritul meu. Puteam să mă fac că nu știu că vin din spate procese precum cel cu Polaris, precum cel cu Fincogero, și să pun panseluțe, să majorez bursele, doar pentru că țipă cineva, după ce în urmă cu doi ani de zile nu existau burse. Toate lucrurile le-am făcut cu înțelepciune, cu răbdare și cu profesioniști din echipa mea și din echipe ale Băncii Mondiale, BERD", a completat primarul Decebal Făgădău.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6092 secunde