Întâlnire la Prefectură

Comunitățile etnice, sfătuite să atragă fonduri europene

172
Comunitățile etnice, sfătuite să atragă fonduri europene - intalnirelaprefecturaudtr-1405257594.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Comisiei de Cultură, Culte și Mass-Media din cadrul Consiliului Minorităților Naționale s-au reunit, la Constanța, în cadrul unei ședințe ordinare de lucru găzduită de Instituția Prefectului din Constanța. Lucrările ședinței au fost conduse de Serin Turkoglu - președintele Comisiei pentru Cultură, Culte și Mass-Media a Consiliului Minorităților Naționale și s-au desfășurat în prezența subsecretarului de stat Aledin Amet și a celor doi subprefecți constănțeni, Accoium Levent și Anefi Ersun. 


Discuțiile s-au axat în principal pe activitățile culturale derulate de către Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Forumul Democrat German din România, Comunitatea Elenă din România, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Asociația Italienilor din România, Uniunea Culturală a Rutenilor din România și Asociația Macedonenilor din Ro-mânia, dar au atins și problematica studiului limbii materne. În cadrul întâlnirii, a fost subliniată ideea că activitățile culturale reprezintă modul de exprimare a identității etnice și fiecare comunitate face eforturi să acorde o atenție specială acestora, organizând eveni-mente culturale în care sunt implicați cât mai mulți membri ai minorităților naționale. Președintele comisiei, Serin Turkoglu, a propus reprezentanților Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) organi-zarea de cursuri de experți în proiecte europene pentru ca fiecare comunitate etnică să aibă câte un astfel de expert care să inițieze proiecte cu fonduri europene. 


Consilierul superior din cadrul DRI, Cătălina Bârcă, a propus crearea unei arhive virtuale de evenimente culturale aparținând minorităților naționale și a prezentat Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este o macro-strategie europeană, un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, având ca obiectiv general dezvoltarea economică, socială și culturală a întregii zone. 


La SUERD participă 14 state, din care nouă sunt membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Slovacia, Slovenia, Ungaria și două landuri din Germania) și cinci non-membre (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina). Statele participante doresc ca Dunărea să devină una din principalele artere de dezvoltare a Europei, strategia fiind pusă în aplicare timp de 10 ani. 


Reprezentanții comunităților etnice prezente au fost invitați să propună proiecte de promovare a schimburilor cultu-rale și de realizare a unei re-țele în domeniul artei contemporane, în regiunea Dunării de Jos.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1285 secunde