Comisia Europeană: Procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general generează îngrijorări

149
Comisia Europeană: Procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general generează îngrijorări - toaderlazarcsm00293500-1540468620.jpg
Comisia Europeană a transmis, joi, că procedura de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr, propusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, "generează îngrijorări" și că oficialii europeni vor adresa un punct de vedere în următorul raport MCV din 13 noiembrie, scrie HotNews.ro.

"Comisia Europeană, împreună cu partenerii internaționali și statele membre, au subliniat în mod repetat că independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta împotriva corupției sunt de o importanță fundamentală.

După revocarea șefei DNA anul acesta, procedura de revocare a procurorului general produce îngrijorare.

Procedurile solide și indepedente de revocare și numire a procurorilor șefi au fost întotdeauna un element-cheie al recomandărilor noastre. Comisia va aborda situația generală din România în următorul ei raport MCV din 13 noiembrie", a precizat Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE.

Procurorul general Augustin Lazăr va fi audiat de Consiliul Superior al Magistraturii, pe 13 noiembrie, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus revocarea acestuia din funcție.

În replică, procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că raportul de evaluare a activității sale manageriale prezentat de ministrul Tudorel Toader, în baza căruia acesta cere revocarea sa din funcție, reprezintă răspunsul pe care Executivul înțelege să îl dea recomandărilor Comisiei de la Veneția, adăugând că argumentele ministrului Justiției sunt "exagerări vizibile și interesate".

Potrivit legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, raportul de evaluare și cererea de revocare a lui Augustin Lazăr vor ajunge la secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În urma audierii, CSM va da un aviz, care are însă doar rol consultativ, scrie romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4092 secunde