CJC a finalizat construirea staţiei de sortare a deşeurilor reciclabile de la Ovidiu

569
Consiliul Judeţean Constanţa a organizat, vineri, o conferinţă de presă în incinta hotelului Dali privind finalizarea contractului de lucrări „Construirea staţiei de sortare a deşeurilor reciclabile şi a staţiei TMB din localitatea Ovidiu”. Acest contract de lucrări face parte din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa”. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

La conferinţa de presă au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Stelian Gima, managerul de proiect, Irina Popescu şi expertul tehnic de proiect, Olimpia Cojocea.



„Vorbim despre un proiect european demarat în anul 2014 care cu paşi siguri se apropie de partea de final. Este un proiect ce are ca şi termen conform contractului de finanţare decembrie 2021. Prin acest proiect Consiliul Judeţean Constanţa implementează sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa. Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 57 de milioane de euro. S-a pus în practică strategia naţională de protejare a mediului înconjurător şi implicit a vieţii locuitorilor judeţului Constanţa prin implementarea acestui proiect. Un proiect ambiţios care va ajuta la delimitarea zonelor de depunere a deşeurilor precum şi la modernizarea sau construirea infrastructurii necesare asigurării unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivel de judeţ. În cadrul proiectului una dintre investiţiile realizate este construirea staţiei de sortare şi a staţiei de tratare mecano-biologică din localitatea Ovidiu. Se vor realiza drumurile de acces la aceste investiţii, respectiv contractul de lucrări 5, proiectarea şi execuţia drumurilor de acces la obiectivele din Ovidiu, Deleni şi Tortoman, contract care se află în desfăşurare”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Stelian Gima.



Mai puţine zone poluate în judeţ

El a explicat că obiectivele generale ale acestui proiect vizează creşterea standardelor de viaţă şi de mediu din judeţul Constanţa şi dezvoltarea sistemelor durabile de management al deşeurilor şi reducerea numărului de zone poluate în judeţ.

Valoarea proiectului în POSSS Mediu este de 120.889.983 lei, iar în POIM de 68.009.478 lei. Pentru sortarea deşeurilor este nevoie de anumiţi paşi. În primul rând se colectează deşeurile şi se vor aduna în recipienţi speciali şi containere, se transportă la staţiile de transfer de la Hârşova şi Deleni în camioane, iar apoi se reciclează în staţiile de sortare de la Ovidiu şi Tortoman.

Ulterior se tratează deşeurile biodegradabile cu ajutorul staţiilor de tratare mecano-biologică de la Ovidiu şi Tortoman, se depozitează, iar apoi se închid depozitele de deşeuri neconforme de la Hârşova, Cernavodă, Murfatlar, Techirghiol şi Medgidia. Compania care asigură supervizarea lucrărilor este S.C. Irimat Cons S.R.L. Ploieşti.

Organizatorii evenimentului au mai explicat că stația de sortare Ovidiu, împreună cu Stația TMB Ovidiu sunt poziționate lângă locația Depozitului conform de deșeuri de la Ovidiu. Amplasamentul este localizat în vestul orașului Ovidiu, la peste 5 km de zona locuită.



Facilitatea realizată va procesa deșeurile urbane din Zona 1 Constanța.

Suprafaţa totală a amplasamentului staţiei de sortare și a stației TMB Ovidiu este de cca 5,2 ha. Staţia de sortare este dimensionată pentru o capacitate de prelucrare de 23.000 tone/an deşeuri reciclabile şi este formată din instalaţia de sortare cu capacitatea de 20.600 tone/an şi zona de depozitare şi mărunţire sticlă din colectare selectivă cu capacitatea de 2.400 tone/an.



După procesul de tratare mecanică materialul procesat este transportat în zona de fermentare intensivă şi aşezat în tunele sau padocuri. Deşeurile tratate mecanic care intră în faza 1 de biostabilizare sunt de două tipuri: deşeuri reziduale și deşeuri verzi.

Biostabilizarea acestor tipuri de deşeuri se va face în tuneluri sau padocuri distincte astfel încât producţia de compost valorificabil obţinut din deşeuri verzi să nu fie compromisă. La finalul procesului se vor obţine două tipuri de produse: din deşeurile reziduale (menajere) se vor obţine deşeurile biostabilizate care vor fi transportate la depozit iar din deşeurile verzi se va produce compost valorificabil.

De asemenea, sticla, hârtia, plasticul și ambalajele de metal colectate selectiv la sursă, vor fi livrate la Stația de sortare Ovidiu pentru depozitare temporară și transferate la companiile reciclatoare de profil.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3145 secunde