Civismul constănțenilor, sufocat de teama față de autorități

433
Civismul constănțenilor, sufocat de teama față de autorități - 6672ad0326788d4107a01dc35a037786.jpg
"Urbanitate" este un proiect finanțat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein și Norvegiei și realizat prin cooperarea mai multor ONG-uri din țară.
Dezvoltarea urbană durabilă și în interesul comunității este obiectivul urmărit de acest proiect, iar calea către ideal trece, inevitabil, prin încurajarea unei implicări mai mari a cetățeanului, unei stimulări a spiritului civic, deci prin mediatizarea problemelor pe care orașele le au și pe care administrațiile publice de cele mai multe ori le ignoră sau le accentuează prin măsuri greșite sau rău intenționate.
Primul pas al proiectului a fost analiza felului în care problemele dezvoltării urbane își găsesc locul în agenda mass media. Au fost monitorizate șase cotidiene naționale și câte două cotidiene locale din Constanța, Brașov, Cluj și Mureș.
Din Constanța au fost alese Cuget Liber și Telegraf, perioada de monitorizare fiind februarie - mai. Au fost identificate, în total, 138 de articole pe tema vizată (legate de urbanism), dintre care 75 în Cuget Liber și 63 în Telegraf.
Ziarul Cuget Liber se distanțează de Telegraf prin prezența și prin frecvența articolelor ce includ prezentări critice ale actorilor responsabili cu dezvoltarea urbană.
În schimb, Telegraf deține monopolul prezentărilor pozitive ale Primăriei Constanța, cu toate că acestea sunt doar două.
Numai Cuget Liber a urmărit procedurile de licitație, problemele infrastructurii defectuoase, chestiunile legate de execuția bugetară, nerespectarea contractelor, execuțiile tehnice, lipsa fondurilor pentru investiții și regimul spațiilor verzi.
Studiul comparativ nu prezintă concluzii, însă sugerează necesitatea implicării mai atente a jurnaliștilor în problemele de natură urbanistică, ceea ce ar duce și la promovarea spiritului civic, a acelei semințe de civism care, spunea Andrei Șeitan, reprezentantul partenerului local din proiect, Centrul de Resurse Civice, există în fiecare cetățean, dar este înăbușită de teama față de autorități. În legătură cu această problemă, Șeitan a menționat că s-a întâlnit deseori cu situații în care i-a fost oferit tot sprijinul, dar sub condiția anonimatului.
Proiectul continuă cu studii de caz în fiecare municipiu ales. În Constanța, cele patru obiective monitorizate de 11 voluntari (stu-denți la Facultatea de Administrație Publică de la Ovidius) sunt: 1. PUZ hotel cu zece etaje în zona străzii Mihai Eminescu; 2. Parcările construite pe trotuare; 3. PUZ Peninsulă - construcții ilegale în centrul istoric al orașului și 4. Mall-ul din parcul Tăbăcărie.
Pentru a identifica în ce măsură autoritățile au respectat legile și peisajul urban, voluntarii au inițiat o serie de interviuri cu arhitectul șef al orașului, cu responsabili din Comisia de Urbanism, Inspectoratul de Stat în Construcții, Agenția de Protecție a Mediului, Direcția de Sănătate Publică, Comisia de Circulație și Prefectura județului Constanța.
Odată finalizate, studiile de caz vor fi mediatizate, iar proiectul se va încheia în toamnă, cu o expoziție de fotografie.
Proiectul este realizat de Agenția de Monitorizare a Presei, în parteneriat cu Asociația pentru Tranziție Urbană, Asociația Salvați Bucureștiul, Centrul de resurse pentru Participare Publică și Asociația Pro Democrația.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5453 secunde