Cîțu: Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investițiile bugetate în acest an

254
Cîțu: Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investițiile bugetate în acest an - citu-1614322927.jpg

Articole recomandate

Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi și penalități), astfel încât pierderile acestor companii sunt mai mari decât investițiile bugetate în acest an, a precizat premierul Florin Cîțu. Premierul a mai spus că reforma în tot aparatul public și restructurarea companiilor de stat, reforma sistemului de pensii și a sistemului de salarizare, dar și reforma ANAF reprezintă priorități.


”În 2020 România a fost lovită de cea mai mare criză din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri și am reușit, așa cum am promis, să evităm recesiunea tehnică. 1.4 milioane de români din sectorul privat au intrat în șomaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Aceștia au înțeles situația dificilă prin care trece economia globală. Împreună am reușit să avem cea mai mare creștere economica din UE, în trimestrul IV, și astfel ne-am asigurat că romanii care au stat acasă au avut un loc de muncă la care să se întoarcă”, a scris Cîțu, pe Facebook.


Pe de altă parte, el a precizat că în sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, în medie cu 8% (în unele sectoare cu 25%), în timp ce în restul Europei cu doar 3%.


”Salariile au fost plătite la timp, sporurile (multe fară sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, în România reprezintă aproximativ 12% din PIB (media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat în 4 ani de zile (perioada 2017-2020). Anul acesta, toate estimările arată că, în sectorul privat, salariile rămân în majoritatea cazurilor neschimbate. Suntem încă în perioadă de criză”.


Premierul mai spune că guvernul a decis la începutul anului să mențină și veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020.


”Nu mai putem continua așa. Este nevoie de reformă! Reformă în tot aparatul public și în companiile de stat. Reforma sistemului de pensii. Reforma sistemului de salarizare. Reforma ANAF. Restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani. Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi și penalități). Vreau să țineți minte acest număr. Pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investițiile bugetate în acest an. Asta au făcut socialiștii din economia României în ultimii 30 de ani. Au falimentat companiile de stat și au acumulat pierderi. Sper că acum este clar de ce este nevoie de reformă din temelii pentru a putea face investiții!”.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 Februarie 2021
Stire din Economie : Premiile pieței române de capital
Pagina a fost generata in 0.2849 secunde