Sondaj „Cuget Liber“. Cine o să fie primarul Constanței?

Chițac și Făgădău în marja de eroare, Stelian Ion le suflă în ceafă!

7373

Articole de la același autor

Apropierea alegerilor locale începe să precipite lucrurile în interiorul partidelor de pe scena politică din municipiul Constanța. Se aruncă cu jigniri, cu reproșuri și sondaje comandate de partide, unele dintre ele greu de imaginat și în visele cele mai frumoase. Din păcate, dezbaterile adevărate, pe proiecte, sunt evitate de candidați iar întâlnirile directe cu alegătorii sunt de evitat din cauza pandemiei.

De-a lungul timpului, ziarul „Cuget Liber“ și-a obișnuit cititorii fideli ca, din patru în patru ani, să prezinte, în exclusivitate, sondaje profesioniste care să releve preferințele constănțenilor pentru administrația locală. Astfel că, după sondajul realizat în luna martie și prezentat în aprilie, „Cuget Liber” a comandat un nou sondaj realizat de profesioniști, din care reiese că, în privinţa primilor trei clasaţi se duce o luptă la baionetă. Precizăm că întregul sondaj poate fi studiat/analizat și în ediția electronică a ziarului pe site-ul cugetliber.ro.

Conform sondajului realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), în luna septembrie 2020, intenția de participare la vot într-o situație ipotetică este validată sigur de 65%, răspunsul fiind cu înalt grad de dezirabilitate. Și asta deoarece, în practică, cel puțin o treime din cei ce declară un anumit tip de comportament dezirabil nu își respectă asumarea. Totuși, din sondaj, se remarcă o intenție de participare la vot ușor mai ridicată în rândul votanților USR-PLUS şi PNL, persoane de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani şi cu studii superioare.

Așadar, ipotetic, la întrebarea dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, potrivit respondenților care au declarat o opțiune, Vergil Chiţac (PNL) ar obține 26% din voturi, fiind urmat de Decebal Făgădău (PSD) cu 24% și Stelian Ion (Alianța USR-PLUS) cu 21%. Urmează umăr la umăr cu câte 5 procente Horia Constantinescu (PPU-SL) și Nicoleta Ploscaru (independent). Următorii pe „podium”, la egalitate, fiecare cu câte 4 procente sunt Mircea Dobre (Pro România), Corina Martin (PER) și Claudiu Palaz (PMP). Clasamentul continuă cu Anton Traian Antoniadis (Uniunea Elenă din România) cu 2%, acesta fiind urmat de Constantin Frățilă (LORD), Andrei George Popescu (independent), Victor Cruceru (ALDE), Marian Vasiliev (independent) și Tudorel Chesoi (Alianţa Naţional-Ţărănistă) fiecare cu câte 1%, Aila Reșit (independent) cu 0,6%, Sorin Titus Muncaciu (Partidul Neamul Românesc) cu 0,3% și Dan Aionesei (Alianța Electorală Mișcarea Patrioților Români) cu 0,2%.



Tinerii până în 35 de ani, susținătorii lui Chițac


De remarcat că Vergil Chiţac ar fi votat mai mult de bărbaţi (31,9%) decât de femei (20,3%), în timp ce Decebal Făgădău este preferat mai mult de persoanele de sex feminin (29,8%) și doar de 17,5% cele de sex masculin. Totodată, și Stelian Ion este apreciat de un procent mai mare de sex masculin (22,6%) și doar 18,8% de cele de sex feminin.

În ceea ce priveşte vârsta votanţilor, sondajul a inclus patru categorii. Astfel, cei mai mulți tineri de la categoria 18-35 de ani, l-ar vota pe Vergil Chiţac (30,8%), apoi pe Stelian Ion cu 24,9% și Decebal Făgădău cu 18,9%. La categoria 36-50 de ani, cel mai mare procent este obținut de Stelian Ion (30,2%), Vergil Chițac (23,7%) și Decebal Făgădău (13,0%).

Și la categoria de vârstă 51-65 de ani, Chițac obține cel mai bun procent, respectiv 25,4%, fiind urmat la egalitate cu câte 18 procente de Făgădău și Stelian Ion. De-abia la ultima categorie, cea de peste 65 de ani, actualul primar în funcție Decebal Făgădău deține „controlul”. Mai exact, l-ar vota 51,6%, în timp ce Chițac ar obține 22,9% și doar 5,7% Stelian Ion. Din sondaj mai reiese că Stelian Ion și Vergil Chițac au un electorat cu studii superioare și medii, în timp ce Decebal Făgădău este preferat mai mult de cei cu studii medii și elementare.



În ceea ce privește părerea constănțenilor referitoare la cum merg lucrurile în municipiul Constanţa, 57% consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită, 39% că direcţia este bună iar 4% nu ştiu sau nu au dorit să răspundă. Optimismul este ușor mai ridicat în rândul votanților PSD, femeilor, celor peste 50 de ani și cu studii elementare. Votanții USR-PLUS, tinerii și cei cu studii superioare sunt în mare măsură mai pesimiști.

Dreapta unită ar conduce detașat în Consiliul Local

Referitor la preferințele pentru Consiliul Local Municipal Constanța, potrivit specialiștilor, majoritatea ar fi formată din PNL și USR-PLUS , care ar întruni 49% față de 18% în cazul PSD. Se remarcă aici că Vergil Chițac are același scor cu cel al partidului, Decebal Făgădău este cu 6% peste scorul partidului, în timp ce Stelian Ion este cu 2% sub scorul USR-PLUS.



Mai exact, din datele cercetării sociologice reiese următorul clasament: PNL (26%), Alianța USR-PLUS (23%), PSD (18%), Pro România (7%), PMP (4%), ALDE (4%), Partidul Verde (3%), Nicoleta Ploscaru-independent (3%), PPUS-SL (2%), Nicolas Stroe (2%), PER (2%), Uniunea Elenă din România (2%), PRM (1%), Partidul Neamul Românesc (1%), Aila Reșit (1%), în timp ce toți ceilalți competitori electorali înscriși în cursa pentru Consiliul Local Municipal Constanța, respectiv, Alexandru Zamfirescu, Andrei George Popescu, Alianța Național Țărănistă, Alianța Electorală Mișcarea Patrioților Români și Partidul Liga Organizată a Regiunilor Unite nu ar obține nici măcar un procent.

În ceea ce privește votul pe gen, bărbații ar vota preponderent cu USR-PLUS și PNL, în timp ce femeile ar prefera PNL și PSD. Tinerii ar vota preferențial pentru USR-PLUS și PNL, în timp ce constănțenii peste 65 de ani ar opta pentru PSD și PNL. Cei cu studii elementare ar opta majoritar pentru PSD, iar cei cu studii cel puțin medii ar prefera PNL. În schimb, cei cu studii superioare se orientează cel mai mult către USR-PLUS și apoi către PNL.



Metodologie

Sondajul a fost realizat în luna septembrie de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) la comanda „Cuget Liber“. Volumul eșantionului a fost de 910 respondenţi din municipiul Constanța, tipul eșantionului fiind simplu aleatoriu, cu o reprezentativitate (marjă de eroare) maximă tolerată ± 3,2%. Metoda aplicată a fost - CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.004 secunde