Cetatea Capidava, restaurată de Consiliul Judeţean Constanţa. „Nu putem lăsa acest loc să moară!”

1235
Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, împreună cu Petre Enciu, vicepreședinte al instituției, au participat miercuri, la conferința de presă finală a proiectului „Restaurarea, Consolidarea, Protecția, Conservarea și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”.

Obiectivul general al proiectului vizează dezvoltarea durabilă și promovarea turismului în județul Constanța, prin valorificarea cetății Capidava, parte componentă a patrimoniului cultural național.

În cadrul proiectului s-a urmărit restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea sitului arheologic Cetatea Capidava, punerea în valoare a edificiului, înfiinţarea unui punct de informare turistică, drumuri de acces spre cetate şi platforme carosabile, realizarea unei zone de parcare, realizarea de alei pietonale de acces, dar și iluminatul exterior pentru evidenţierea nocturnă a întregului ansamblu.




„Iată că după atâtea probleme și piedici întâmpinate și după atâtea blocaje administrative suntem la finalul acestui proiect cu impact pentru noi, locuitorii județului. Un proiect început în anul 2009, care a avut suișuri și coborâșuri, a ajuns astăzi la capăt de drum! Beneficiarul proiectului este Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța, iar pentru dezvoltarea durabilă a județului trebuie să ținem cont și să punem în valoare și turismul cultural și istoric. De acest obiectiv se vor bucura atât turiștii români, cât și străini, cercetătorii, studenții, elevii, populația județului nostru, agenții economici, operatorii din turism, dar și potențialii investitori din zonă. Mulțumesc tuturor factorilor implicați în acest proiect necesar procesului de dezvoltare a județului, iar noi ca autorități ne implicăm pentru ca astfel de investiții să continue”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.


 

Evenimentul s-a desfășurat în situl arheologic Capidava, iar la finalul conferinței de presă s-a efectuat un tur ghidat al edificiului.

„Această cetate este în administrarea Muzeului Național de Arheologie și Istorie Constanța și îmi doresc ca, în viitorul apropiat, să organizăm cât mai multe evenimente în acest sit și să aducem cât mai mulți turiști și vizitatori. Vom continua să investim pentru că acest edificiu trebuie întreținut deoarece nu ne dorim să ajungă o paragină peste câțiva ani ”, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța.

Proiectul are o finanțare totală de 56.009.641 lei, iar cofinanțarea asigurată din bugetul Consiliului Județean Constanța se ridică la valoarea de 22.315.747 lei.

Capidava, un loc istoric care îţi taie respiraţia

Cu ocazia conferinţei de presă organizate echipa „Cuget Liber” s-a deplasat la faţa locului şi a avut ocazia să observe de aproape minunata cetate care se ridică pe malul Dunării.

Ghidaţi de profesorul Ioan Carol Opriş, conferenţiar universitar şi coordonator ştiinţific al şantierului arheologic Capidava, am pătruns într-o lume de basm în care parcă se poate observa şi în prezent stilul de viaţă al romanilor care şi-au făcut veacul în Cetatea Capidava.

Împăratul Traian a construit această cetate pentru a apăra unul dintre flancurile Dunării şi pentru a nu fi luat prin surprindere de daci.


Romanii care apărau Cetatea Capidava şi-au creat un adevărat stil de viaţă între zidurile dure. Aveau terme, locuri în care se puteau spăla, aveau magazii, magazine cu alimente, camere în care erau ţinute armele şi inclusiv mâncare comestibilă şi foarte mult vin. Cetatea Capidava se scufundă într-o linişte apăsătoare, însă odată cu sosirea turiştilor, aceasta prinde viaţă. Faptul că reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au luat decizia de a nu lăsa această cetate să se dărâme, este un lucru extrem de important pentru istoria dobrogeană.

Atât preşedintele Mihai Lupu, cât şi vicepreşedintele Petre Enciu, au promis că în jurul cetăţii vor apărea magazine cu suveniruri, locuri în care turiştii pot servi masa sau o simplă cafea şi de ce nu, poate şi un hotel în care vizitatorii pot rămâne peste noapte.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6524 secunde