Centrul localității Cernavodă va arăta ca al unui oraș european

3766
1
Centrul localității Cernavodă va arăta ca al unui oraș european - 2-1325201538.jpg
În orice oraș din țară sau din Europa, zona centrală este una de atracție și de petrecere a timpului liber, atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru cei care poposesc în oraș fie ca turiști, fie au diverse probleme de rezolvat. Și centrul orașului Cernavodă va arăta la fel în câteva luni. Încă de la instalarea la conducerea orașului, primarul Mariana Mircea și-a stabilit printre obiectivele de dezvoltare ale orașului și crearea unui centru civic asemănător orașelor europene. Conform unui sondaj de opinie realizat de Primăria orașului, locuitorii orașului Cernavodă își doresc ca zona centrală să se schimbe, să existe mai multe locuri de plimbare, de petrecere a timpului liber. Așa se face că, de ceva vreme, în centrul orașului Cernavodă se lucrează intens. Zeci de muncitori, utilaje, excavatoare, buldoexcavatoare traversează zona centrală și lucrează până spre lăsarea serii. Proiectul de amenajare a acestei zone este amplu și prevede o nouă infrastructură de apă, canalizare și termoficare, cât și realizarea unui spațiu urban polivalent, reprezentativ, care să reflecte spiritul locului și în care să se găsească puncte de interes pentru cetățeni și turiști.

"Era absolut necesar să se reabiliteze rețeaua de canalizare menajeră și pluvială, să se schimbe conducta de apă potabilă, să fie extinsă rețeaua de termoficare. Astfel de lucrări au implicat mult timp și multă forță de muncă, deoarece apăreau fel de fel de probleme legate de pânza de apă freatică, având în vedere amplasarea orașului, de infiltrațiile de apă de la conductele de apă-canalizare foarte vechi, de racordurile la rețelele principale și de multe altele. S-a creat un disconfort, pentru că erau șanțuri, gropi, grămezi de materiale de construcții, noroi, gălăgie, oprirea circulației pe anumite tronsoane, dar acestea s-au terminat și au început lucrările de la suprafață care schimbă fața veche a centrului", a spus edilul din Cernavodă, Mariana Mircea. Din proiectul pentru reabilitarea orașului a făcut parte și construirea unei fântâni arteziene care a fost amplasată în fața primăriei. De altfel, s-au făcut și primele probe de verificare a funcționării echipamentului tehnic, iar rezultatul a fost cu adevărat artistic.

Instalația fântânii arteziene este formată din 28 de jeturi de apă de 2, 4 și respectiv 6 metri înălțime, 28 lămpi subacvatice cu leduri și 28 pompe submersibile. Alte două fântâni arteziene în cascadă, de dimensiuni mai mici au început deja să se construiască la intrările în parc, iar pentru a pune în evidență mai bine designul fântânilor, zidurile de la intrarea în parc vor fi recondiționate.

Spațiul verde din fața primăriei a fost desființat, iar gardul verde și pomii de acolo au fost replantați în alte zone din oraș. În locul lor, au fost plantați 16 copaci decorativi - platani care vor fi puși în evidență prin reflectoare de lumină ambientală. Astfel de copaci au fost plantați și de-a lungul zonei centrale. Nici sistemul de iluminat public nu a fost uitat, acesta urmând să fie reabilitat prin dezafectarea stâlpilor existenți și montarea prin relocarea unor stâlpi noi din fontă, prevăzuți cu felinare și montarea de felinare pe fațadele magazinelor centrale. În altă ordine de idei, se lucrează și la obținerea unui amplasament continuu din punct de vedere al cotelor de la nivel, prin desființarea bordurilor dintre trotuar și zona rutieră și montarea unor pavele ornamentale pentru acces pietonal. Pentru a realiza un centru asemănător orașelor civilizate, strada Dacia, care traversează zona centrală, se va transforma într-o esplanadă pietonală, circulația carosabilă fiind preluată de străzile paralele cu aceasta.

Comentează știrea

IULIA
31 decembrie 2011
CENTRUL ORASULUI CERNAVODA

Felicitari doamnei Primar pentru "centrul civic".Dar Cernavoda inseamna doar atat ? Peste cate secole si restul orasului va arata ca un SAT european ,peste cat timp sarbatorile vor veni nu numai in centrul civic ? Ar fi o solutie : la fiecare nou mandat de primar sediul primariei sa fie in alt cartier ! UN AN NOU MAI BUN !

Articole pe aceeași temă

Vineri, 30 Decembrie 2011
Stire din Eveniment : Dosar penal pentru că a furat o barcă
Pagina a fost generata in 0.2849 secunde