Deputatul USR de Constanța Stelian Ion:

"Ce vă mai supără judecătorii care sunt independenți și corecți…"

602
Plenul Camerei Deputaților a respins, ieri, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pe modificările legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, cu 172 voturi "pentru", 108 voturi "împotrivă" și 6 "abțineri", informează Agerpres.

Deputatul USR de Constanța Stelian Ion a criticat proiectul de lege, adăugând că parlamentarii Uniunii nu vor vota "o așa enormitate" și a afirmat că USR va contesta din nou la Curtea Constituțională.

"Ce vă mai supără judecătorii care sunt independenți și corecți… Ce supărări mari vă provoacă procurorii independenți… Trăim în niște vremuri în care judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care pronunță o hotărâre trebuie să se aștepte să primească bolovani în geam de la reprezentanții Puterii actuale cărora nu le convine o anumită sentință. Astea sunt vremurile în care trăim. Avem vreun motiv să ne imaginăm că nu veți folosi această lege și că aceste prevederi din această lege nu sunt folosite tocmai pentru a pune bocancul pe grumazul Justiției? Vreți să aveți la cheremul dvs. Inspecția Judiciară. Vreți să despărțiți CSM în două, astfel încât Inspecția Judiciară să poată fi numită de către Secția de judecători, crezând că veți avea o influență la un moment dat acolo foarte puternică. CSM trebuie să își aleagă conducerea pe criterii obiective cu o majoritate absolută, nu cu o majoritate simplă, așa cum propuneți dvs., membrii CSM nu trebuie să fie revocați oricând pentru că ei dețin un mandat reprezentativ", a menționat deputatul constănțean.

v v v

La rândul său, deputatul PNL Ioan Cupșa a precizat în cadrul dezbaterilor din plen că liberalii votează pentru admiterea reexaminării, deoarece aceasta vizează 24 dintre articole care au modificat legea 317/2004, articole care "fie sunt neclare, fie conțin dispoziții contrarii, sau vorbim despre paralelisme legislative".

"În esență, proiectul de modificare a legii 317 este de slabă calitate, de o factură care relevă un lucru care se întâmplă și la care eu sunt martor de cel puțin șase ani, calitatea actului legislativ în Parlamentul României scade de la o zi la alta. Vă propuneți, cei de la Putere, de mai bine de un an să modificați legile Justiției, una dintre ele fiind legea 317/2004, cea care privește organizarea și funcționarea CSM. Nu uitați că acest Consiliu Superior al Magistraturii este garantul independenței Justiției. Nu uitați că acest CSM are un rol esențial în organizarea și funcționarea autorității judecătorești. Autoritatea judecătorească la rândul ei, prin activitatea pe care o desfășoară, prin hotărârile pe care le pronunță în actul de înfăptuire a justiției, judecătorul cu sprijinul esențial al procurorului și respectiv al avocatului, ne afectează pe fiecare dintre noi. În acest lanț al cauzalităților, o lege proastă de modificare a legii 317 în mod necesar va afecta drepturi, libertăți și interesele legitime ale unora dintre noi, a concetățenilor noștri. Avem milioane de procese care își așteaptă soluționarea în prezent pe rolurile instanțelor de judecată", a spus Cupșa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5845 secunde