Ce surpriză vor să facă elevilor patru deputați constănțeni

195
Ce surpriză vor să facă elevilor patru deputați constănțeni - programullaptelesicornul-1372703567.jpg

Articole de la același autor

Patru parlamentari constăn-țeni propun înlocuirea programului "Cornul și laptele" cu "Masa la școală", existând, astfel, posibilitatea de diver-sificare a alimentației elevilor la începerea noului an școlar din toamnă. 

Astfel, deputații independenți Mihai Tararache și Remus Cernea, Manuela Mitrea de la PSD și Dănuț Culețu de la Forța Civică susțin că, după mai bine de 10 ani de când funcționează programul "Cornul și laptele" este nevoie de o corectare a acestuia.

"Sunt tot mai multe semnale că programul «Cornul și laptele» a ajuns într-un impas. Nu mai servește scopului pentru care a fost creat. S-a ajuns la o risipă foarte mare. După mai bine de 10 ani de funcționare, se impune o îmbunătățire a acestuia. Credem că și clasa politică a ajuns la nivelul de maturitate pentru a lua împreună o decizie de îmbunătățire a alimentației în școli. Diagnosticul de risipă și ineficiență a programului «Cor-nul și laptele» a fost pus în urma mai multor cercetări naționale și internaționale - programul se desfășoară în mai multe state UE. A venit timpul ca programul «Cornul și laptele» să fie înlocuit cu un program mai bun", se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Potrivit acesteia, proiectul va prevede diversificarea alimenta-ției în limita unui plafon cuprins între 7 și 10 lei. Banii ar urma să fie alocați direct autorităților locale și nu Consiliilor Județene, ca până acum, care împreună cu consiliile de administrație din școli să decidă pachetul alimentar pe care să-l ofere elevilor.

"Acest proiect contribuie la o alimentație sănătoasă, dar, totodată, la stimularea micilor industrii alimentare locale, atâta vreme cât autoritățile pot apela la furnizori locali mai mici pentru a acoperi cererea care nu este atât de mare. Achiziția acestor produse se va face după ce Ministerul Sănătății va emite recomandări privind conținutul caloric al produselor furnizate prin programul «Masa la școală», precum și o listă de sugestii privind produsele preparate, iar Consiliile Locale se vor consulta cu școlile și asociațiile de părinți pentru a face alegerea cea mai potrivită", se mai arată în expunerea de motive.

Mai exact, programul "Masă la școală" constă în varietatea produselor oferite elevilor, autoritățile locale fiind cele care pot decide conținutul acestui pachet în funcție de preferințele copiilor sau ale părinților și în funcție de piața locală.

În altă ordine de idei, inițiatorii susțin că se impune înlocuirea programului "Cornul și laptele" și din cauza deficienței acestui program care neglijează dimen-siunea educativă. Cei patru parlamentari constănțeni spun că noul program propus încura-jează un mod de viață sănătos și obiceiuri alimentare sănă-toase de la o vârstă fragedă, deoarece mâncarea trebuie să fie diversificată, dacă este posibil, să fie chiar și o mâncare proaspăt preparată caldă, să fie și un fruct sau un pahar de suc natural. Inițiativa legislativă a fost depusă în Parlament fiind înaintată la Senat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6404 secunde