Cătălin Predoiu: Sunt de acord că se impune o reformă a CCR

303
Cătălin Predoiu: Sunt de acord că se impune o reformă a CCR - pred-1602928415.jpg
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declară că este de acord cu premierul Ludovic Orban în legătură cu reforma Curţii Constituţionale a României (CCR), susţinând că, uneori, "jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele". Predoiu precizează pe blogul său că aceasta este o opinie politică. 


"Sunt de acord cu prim-ministrul când spune că se impune o reformă a CCR. Şi nu numai. Uneori, jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele. În optica mea, potrivit Constituţiei, CCR trebuie să se oprească în marginea controlului constituţionalităţii actelor normative cu rang de lege şi a conflictului constituţional. Uneori, jurisprudenţa CCR a trecut din sfera controlului constituţionalităţii legilor şi cea a contenciosului constituţional, în sfera contenciosului administrativ rezervat instanţelor de judecată şi chiar a mers până la a sugera şi chiar impune Parlamentului legiferarea într-un sens sau altul, substituindu-se practic punctual acestuia. O astfel de 'conduită' jurisprudenţială împinge CCR în jocul politic sau, cel puţin, tinde, chiar şi fără intenţie, la influenţarea jocului politic şi nu este în regulă", a scris ministrul Justiţiei, sâmbătă, pe blogul său.  


El subliniază că opiniile politice exprimate în legătură cu funcţionarea CCR trebuie dezbătute între politicieni, aşa cum opiniile juridice sunt rezervate juriştilor. Ministrul Justiţiei opinează că preşedintele CCR "expune Curtea implicându-se în polemici de natură politică".  


"Opiniile CCR legate de propria funcţionare ar trebui exprimate impersonal şi strict principial, nu ca o replică politică la o opinie politică. În fine, poziţia CCR de jurisdicţie exclusivă şi supremă în materie constituţională nu exclude şi nu împiedică critica unor decizii ale CCR sau analiza efectelor acestora asupra echilibrelor din stat, funcţionării justiţiei sau echilibrelor macro-financiare publice. De altfel, critici la adresa CCR se pot citi şi în Raportul de ţară MCV. La rândul său, dl. preşedinte al CCR a criticat în 2017 deciziile de condamnare penală a unui fost lider PSD, calificându-le ca fiind greşite şi pronunţate prin 'lentilă politică', ceea ce i-a atras o hotărâre a Plenului CSM (...) care a stabilit că declaraţiile preşedintelui CCR încalcă independenţa justiţiei", a mai scris Predoiu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.646 secunde