Cartierul Tomis Nord stă pe un butoi cu pulbere: ghetoul persoanelor fără adăpost devine realitate

4899
39
Cartierul Tomis Nord stă pe un butoi cu pulbere: ghetoul persoanelor fără adăpost devine realitate - campussocialhenricoanda12-1333383509.jpg

Articole de la același autor

În cursul zilei de ieri a avut loc inaugurarea lucrărilor la proiectul prin care se dorește construcția unui cartier de locuințe sociale în zona Tomis Nord-Grăniceri. Campusul va fi delimitat de Poliția de frontieră și străzile Tulcea, Ștefăniță Vodă, Zmeurei. Acesta va cuprinde 17 blocuri, construite în două etape. În primă fază, respectiv anul acesta, firma de construcție implicată în proiect va amplasa nouă module, iar în cea de-a doua restul de opt, pe total creându-se 816 unități locative. Dintre aceasta 153 vor fi de tip garsonieră, 408 de tip apartamente cu două camere și 255 de tip apartament cu trei camere. Deși în primă fază se dorea ca întregul cartier să fie construit din containere prefabricate, administrația municipală a decis să schimbe acest aspect și să folosească o structură metalică. Dotările urbane ale campusului vor cuprinde o zonă administrativă cu cantină, dispensar și o secție de poliție locală. De asemenea, va exista o zonă pentru grătar, vor fi amplasate două terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii și spații verzi. Cartierul va beneficia și de iluminat stradal, de amenajări peisagistice, mobilier urban și platforme de colectare a gunoiului menajer.
În ceea ce privește noii locatari, planul administrației locale este ca numai în 2012, aproximativ 3.500 de persoane fără locuințe să fie mutate în cartier. Atribuirea va fi realizată în două tranșe, respectiv în lunile mai-iunie și septembrie-octombrie, urmând ca în 2013 un număr egal de oameni să fie relocați în cartierul Henri Coadă, tot în aceleași perioade ale anului. Pentru că fiecare casă este racordată la utilitățile necesare și conține piesele de mobilier de bază necesare unui trai decent, costul pentru un singur beneficiar al acestui program este de 2.244 de euro. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 8 milioane de euro, bani pe care Primăria Constanța îi va da constructorului în rate, cu dobândă, întinse pe o perioadă de trei ani.
Circa 4.800 de persoane s-au înscris până în prezent în acest program, reprezentanții administrației locale având de analizat 2.600 de dosare. În funcție de punctele cumulate prin respectarea anumitor criterii de acces, beneficiarii acestui program vor avea următoarele opțiuni: de a locui gratis într-una dintre locuințele ce vor fi construite, de a plăti doar utilitățile sau de a plăti utilitățile și o chirie stabilită de primărie.
Oamenii din zonă nu au primit însă deloc bine această inițiativă. Ei se tem că "întreaga zonă va fi transformată într-un ghetou", un "focar de infracționalitate" din moment ce un număr atât de mare de oameni ai străzii vor fi aduși la un loc aici.



Comentează știrea

39 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
Vasile
3 aprilie 2012
Case pt. Săraci

O inițiativa excelenta construirea acestui ansamblu.felicitari pentru măsura luată.ma mira atitudinea ziarului,cred ca nu e obiectiv.

blade
3 aprilie 2012
case pt saraci

Bravo Mazarica pt decizia luata cit ai 2 procente din toata magaria asta si vreo 5000 de voturi tot asa

un constantean
3 aprilie 2012
cum te poti face de ras

Mazare isi bate joc de noi in continuare.

AM
3 aprilie 2012
Rusine!

Sa nu dea Dumnezeu de a ajunge in situatia lor. Ma mira lipsa de umanitate. Dosarele au fost selectionate, nu sunt acceptati infractori, in schimb familii cu copii care staterau prin baraci si-au gasit o locuinta. Viata nu alege, ce vina au copiii aia? Sunt copii saraci dar cu carnetele pline de note de 10, care au nevoie de o sansa, iar marea noastra societate ii condamna din start. Nu merita un pat sa doarma, o masa sa-si faca temele? V-ati pus macar o clipa in situatia lor? Cum v-ar placea sa locuiti voi cu 2-3 copii intr-o baraca? Cuget liber, numai ziar al constantenilor nu esti!

alegator
3 aprilie 2012
Felicitari Primariei Constanta!

Constanta va deveni anul acesta singurul oras din Romania fara persoane fara adapost, exact ca in orasele Scandinaviei! Un lucru uman, rar in societatea capitalista, cea care a format caractere umane egoiste si orientate numai spre material... Cat despre Tomis Nord, un imens cartier de blocuri staliniste, fara locuri de parcare prevazute in proiectul original, dar cu locuitori care se cred vietuitori intr-un cartier de lux, desi isi parcheaza masinile pe unde apuca, pe coclauri...

petrica
3 aprilie 2012
cred

cine a slavit articolul si pe mazare nu sta in zona si cel mai probabil sunt cateii lui

Foxy
3 aprilie 2012
Pe Bune?

O ocazie pentru cei saraci si lipsiti de confortul modern. Zau? Mie mi se pare o gluma proasta. Acest cartier va deveni mai mult ca sigur un focar de infractionalitate, iar tiganii, ma scuzati rromii, vor domina acest cartier. Daca tot va pasa de "acesti sarmani" veniti voi cei care ati primit acest cartier cu bratele deschise si locuiti aici un timp, dupa care mai vorbim. Nu sunt lipsita de umanitate dar acest cartier se putea face intr-o zona limitrofa unde sunt mai mult ca sigura ca nu deranja pe numeni.

cristina..
3 aprilie 2012
chelt intretinere..

DAR ATI AUZIT DRAGI LOR CA TOATE CHELT .VOR FI PLATITE DE PRIMARIE ADICA DE NOI TOTI ??BRAVO VOUA ..CU UMANITARISMUL VOSTRU ...ASA S/A INCURAJAT NEMUNCA .GOLANIA ...DE AM AJUNS NOI CEI CARE AM MUNCIT 40 DE ANI ..SA AVEM NIVEL DE TRAI C ATOATE PUTORILE CE AU STAT ACASA ...PTR CA PE ASTEA STATUL LE SUBVENTIONEAZA LA TOT ...

Foxy
3 aprilie 2012
Vai!

Nu neg ca printre cei care vor primi o locuinta in acest cartier sunt si asemenea cazuri. Dar... sunt prea putini. Eu zic sa faci un mic experiment: vino si incearca sa stai cateva luni dupa ce se va termnina constructia acestui cartier. Daca in acest timp vei fi victima unui atac sau mai stiu eu ce... NU TE PANICA! Incearca sa le spui ca iti e mila de ei si asa mai departe. Dupa care, daca mai ai curaj, mai scrie un comentariu de spre acesti "sarmani".O.K?

Răspuns la: Rusine!
Adăugat de : AM, 3 aprilie 2012
Sa nu dea Dumnezeu de a ajunge in situatia lor. Ma mira lipsa de umanitate. Dosarele au fost selectionate, nu sunt acceptati infractori, in schimb...
Foxy
3 aprilie 2012
Raspuns

Blocurile nu sunt staliniste, pentru ca sunt niste constuctii, deci nu au nici o legatura cu un regim politic, iar locuitorii din Tomis Nord nu cred ca locuiesc intr-un cartier de lux. De unde stiu toate acestea? Simplu. Locuiesc in acel cartier, inainte foarte linistit, acum... sa nu mai zic. Nu ca nu as vrea, dar nu am voie sa utilizez un limbaj vulgar. Asa ca, drag alegator, recomandarea pe care i-am facut-o lui AM, o fac si tie.

Răspuns la: Felicitari Primariei Constanta!
Adăugat de : alegator, 3 aprilie 2012
Constanta va deveni anul acesta singurul oras din Romania fara persoane fara adapost, exact ca in orasele Scandinaviei! Un lucru uman, rar in...
39 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Martie 2012
Stire din Cetățenești : Tomis Nord, "ghetoul" de barăci!
Pagina a fost generata in 1.0885 secunde