Bogdan Aurescu: Politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens naţional

Marţi, 01 Decembrie 2020
80
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, marţi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale în care afirmă că politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens naţional, coerentă şi predictibilă, potrivit Agerpres.


"În acest an, sărbătorim Ziua Naţională a României în condiţii deosebite şi doresc să le transmit tuturor românilor, mai ales celor din afara graniţelor ţării, în special gânduri de sănătate şi încredere în viitor. Mesajul meu de speranţă porneşte de la convingerea că, împreună, prin acţiuni de solidaritate, vom reuşi să depăşim această perioadă complicată", spune Aurescu în mesaj. El arată că România a acţionat atât la nivel naţional, împreună cu autorităţile române şi cu societatea civilă, cât şi în strânsă cooperare cu celelalte state membre ale Uniunii Europene şi cu Aliaţii noştri din NATO, în spiritul responsabilităţii şi al solidarităţii, pentru a găsi soluţii la provocările acestui an.


"În toată această perioadă complexă, cu presiune crescută inclusiv asupra activităţii diplomatice şi consulare, politica externă a României a rămas fundamentată pe aceiaşi piloni care stau la baza arhitecturii sale - creşterea rolului şi profilului României în cadrul Uniunii Europene, respectiv în NATO, întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, ataşamentul profund pentru multilateralism şi respectarea şi promovarea dreptului internaţional şi a valorilor democratice. Toate acestea sunt elemente-cheie, inclusiv în contextul eforturilor individuale şi comune de gestionare a crizei actuale", mai afirmă ministrul de Externe.


El reiterează faptul că MAE, atât prin activitatea sa de politică externă, în relaţiile bilaterale şi pe plan multilateral, cât şi prin dimensiunea de sprijin consular, are ca obiective prioritare protejarea şi respectarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din ţară şi din străinătate, pentru a le asigura securitatea şi bunăstarea.


"Păstrez convingerea fermă că politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens naţional, coerentă şi predictibilă, care să conducă la rezultate concrete pentru cetăţeni. MAE va urmări în continuare realizarea unei politici externe active în susţinerea obiectivelor şi intereselor naţionale, care să facă România mai puternică şi mai respectată la nivel internaţional, continuând să întărim parteneriatele strategice şi relaţiile speciale cu alte state care fac parte din aceeaşi comunitate de valori şi de securitate cu România", spune Aurescu.Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3996 secunde