Boc a plecat. Mihai Răzvan Ungureanu va face un nou Guvern

694
1
Boc a plecat. Mihai Răzvan Ungureanu va face un nou Guvern - emilboccopy-1328559811.jpg

Ceea ce părea previzibil de câteva zile s-a produs ieri dimineață, premierul Emil Boc și întregul său Guvern anunțând că își dau demisia.
"Am depus mandatul deoarece nu mă agăț de putere, pentru mine contează mai puțin dacă mai rămân în funcție câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situația politică și socială din țară, dar și pentru a nu pierde ceea ce românii au câștigat: stabilitatea economică a țării", a spus Emil Boc.
El a făcut apel către clasa politică pentru a trece rapid prin Parlament un nou Guvern și a mulțumit atât președintelui Traian Băsescu, pentru un "parteneriat corect în interes public", cât și miniștrilor din mandatul său.
După ce a anunțat că a depus mandatul Guvernului, premierul Emil Boc a declarat că este timpul să lase locul unui nou Guvern, toți membrii Cabinetului Boc anunțând că sunt de acord cu această decizie.
La scurt timp, președintele Traian Băsescu a luat act de demisia premierului Emil Boc și a semnat decretul de numire a ministrului de Justiție, Cătălin Predoiu, ca prim-ministru interimar al Guvernului pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru până la formarea noului Guvern. Predoiu a anunțat că a accep-tat propunerea șefului statului și a dat asigurări că instituțiile își vor continua în mod normal activitatea.
De altfel, el a și condus ședința de Guvern de ieri seară.
Pe de altă parte, nici președintele Traian Băsescu nu a stat degeaba după demisia Cabinetului Boc și a chemat, urgent, formațiunile politice la consultări, la Cotroceni.
Din câte se pare, șeful statului a testat susținerea pentru un premier tehnocrat, însă numai delegația PDL a susținut o astfel de variantă. De partea cealaltă, UDMR a spus că vrea un premier politic iar UNPR a susținut varianta actualei Coaliții.
Totodată, USL, reprezentat de Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin, a mers la consultările cu Traian Băsescu cu o singură propunere: instalarea unui Guvern de serviciu care să organizeze alegeri anticipate în luna mai sau cel mai târziu în prima săptămână din iunie. Totodată, în cadrul întâlnirii, Crin Antonescu nu a putut rata ocazia și i-a cerut lui Traian Băsescu să demisioneze, însă șeful statului l-a asigurat că nu va face acest lucru.
Cu toate acestea, decizia cu privire la soarta premierului este în mâinile lui Traian Băsescu și întreaga clasă politică așteaptă următoarea mutare a acestuia.

Ungureanu, nominalizarea lui Băsescu
Președintele Traian Băsescu l-a nominalizat aseară pe Răzvan Ungureanu să formeze un nou Guvern, urmând să își prezinte noul cabinet joi în Parlament.
"În principiu, a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de premier desemnat. Noul guvern va trebui să continue lupta contra corupției, în mod nediscriminatoriu. Trebuie continuat trendul de creștere a fondurilor europene, nu mai puțin importantă este transparența utilizării resurselor financiare. O prioritate zero la fel de importantă este crearea de locuri de muncă. Nu în ultimul rând cred că este extrem de important pentru noul prim-ministru să aibă în vedere continuitatea a ceea ce s-a făcut bun: implementarea codurilor, implementarea noii legi a educației, implementarea noului cod al muncii.
Nu aș încheia înainte de a-i mulțumi premierului demisionar Emil Boc pentru profundul devotament pe care l-a avut în serviciul public. Nu spune nimeni că a fost un premier perfect. Astăzi Emil Boc a lăsat o Românie cu creștere economică, pregătită să facă față unui nou val al crizei", a declarat președintele Traian Băsescu.
În vârstă de 44 de ani, Ungureanu este în prezent șeful Serviciului de Informații Externe și fost ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu.



Comentează știrea

Socrate
7 februarie 2012
Romanii sunt norocosi!

Ungureanu este facut din acelasi aluat ca si Boc: oamnei onesti, verticali, corecti. Nu are nimeni ce sa le reproseze, nu-i poate nimeni denigra cu nimic. Felicitari PDL-ului pentru oamenii de valoare pe care ii ofera conducerii acestei tari. Cand se vor trezi romanii si ii vor aprecia pe acesti oameni si munca lor?

Articole pe aceeași temă

Luni, 06 Februarie 2012
Stire din Politică-Administrație : BOC și-a dat DEMISIA
Pagina a fost generata in 0.4555 secunde