Blestemul Parcului Arheologic! Lucrările de reabilitare, în mijlocul unui război al orgoliilor

1652
12

Articole de la același autor

Fondurile europene sunt pentru unele localități mană cerească, deoarece ajută la realizarea unor proiecte fără ca reprezentanții administrațiilor publice locale să fie nevoiți să apeleze prea mult la banii bugetului local. Cu toate acestea, există situații

în care, din cauza birocrației excesive, proiectele nu mai pot fi finalizate și astfel banii se pierd. În plus, administrațiile trebuie să înapoieze și sumele folosite deja la partea din lucrările deja realizate.

Consilierii locali din Constanța au aprobat, recent, trei proiecte de hotărâri prin care termenele de finalizare a trei proiecte din Constanța au fost prelungite până la data de 1 noiembrie 2016. Practic, s-a obținut o ultimă derogare de la Comisia Europeană, deoarece proiectele au fiecare în parte o valoare totală sub cinci milioane de euro. Este vorba despre finalizarea lucrărilor privind extinderea iluminatului public, amenajarea Parcului Seniorilor și reabilitarea Parcului Arheologic de lângă Primăria Constanța. Cu toate acestea, dacă cele trei proiecte nu vor fi terminate până la data de 1 noiembrie 2016, Primăria Constanța va pierde fondurile europene alocate în acest sens. Mai mult, există riscul ca administrația locală să fie obligată să restituie banii cheltuiți până acum.

"Proiectele privind extinderea rețelei de iluminat public și amenajarea Parcului Seniorilor vor fi mai mult ca sigur finalizate până la 1 noiembrie. Însă, în ceea ce privește reabilitarea și modernizarea Parcului Arheologic, lucrările nu vor fi gata la timp. Asta deoarece, săptămâna trecută, a fost contestată din nou licitația care a stabilit societatea care trebuie să se ocupe de lucrări. Este a doua oară când este contestată această licitație și, culmea, de aceeași firmă. Procedurile sunt greoaie și sunt de durată. Așa că vom avea mult timp de așteptat până vom avea ceva clar", a spus Decebal Făgădău.

Așadar, cu toate că nu a spus-o în mod direct, edilul Constanței a lăsat să se înțeleagă că acest lucru va duce la întârzieri foarte mari, iar termenul de finalizare nu o să poată fi respectat. În consecință, administrația locală va pierde acești bani europeni, după ce angajați din cadrul primăriei au muncit luni bune la proiect pentru a obține asemenea fonduri.

v v v

În momentul de față, lucrările din parc au fost sistate, iar zona arată ca după război. Reprezentanții administrației publice locale au explicat că s-a ajuns într-o asemenea situație deoarece firma care a pierdut licitația a acționat în instanță Primăria Constanța, dar și firma care a câștigat realizarea proiectului și începuse deja lucrările în parc.

În luna ianuarie, magistrații au admis cererea SC Euromateria SRL - SC Rico SRL, în contradictoriu cu pârâții Municipiul Constanța și asocierea SC Mobitom SA - SC Pomacost SA. Practic, instanța a anulat decizia prin care oferta depusă de asocierea SC Euromateria SRL - SC Rico SRL a fost declarată inacceptabilă. Mai mult, magistrații au anulat decizia privind desemnarea ofertei câștigătoare, raportul procedurii și actele subsecvente. În plus, a obligat Municipiul Constanța să reia procedura de achiziție, reevaluarea ofertei depuse de asocierea SC Euromateria SRL - SC Rico SRL și reluarea procedurii de selecție cu includerea ca ofertă admisibilă a ofertei depuse de asocierea SC Euromateria SRL - SC Rico SRL.

Din păcate, după cum a menționat edilul Decebal Făgădău, licitația a fost contestată, din nou, de aceeași firmă, astfel că în acest proiect se bate pasul pe loc fiind mai degrabă un război al orgoliilor.

v v v

Parcul Arheologic din Constanța, care expune în aer liber vestigiile rămase din Cetatea Tomis, din perioada romano-bizantină, ar fi trebuit să fie reabilitat și modernizat cu fonduri europene. Practic, se dorea ca parcul să reprezinte unul dintre punctele de atracție importante ale orașului.

O escapadă în Parcul Arheologic din Constanța ar fi trebuit să însemne mai mult decât o plimbare relaxantă, deoarece vestigiile prezente reprezintă o adevărată lecție de istorie despre locul pe care este așezat. Mai mult, aleile pietonale și carosabile ar fi fost pavate cu granit și pentru că, în mod general, parcul este universul copiilor, în interior ar fi fost amenajate două locuri de joacă pentru cei mici. Nici iubitorii de sport nu erau uitați, deoarece ar fi fost amenajat un loc special de fitness urban. Totodată, un loc special urma să fie pus la dispoziția iubitorilor de animale de companie.

Prin acest proiect grandios, spațiul verde urma să fie îmbogățit cu 300 de arbori înalți, 218 arbuști și 22.245 metri de gard viu. Ca o noutate, parcul ar fi avut șase cișmele și două fântâni arteziene și întregul loc ar fi fost supravegheat de un sistem video.

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
parcangiu
3 august 2016
bravo mazare

cum arata c ta dupa epoca mazare...cel mai mizerabil oras din romania ....

un cetățean
3 august 2016
asta e

Perioada de după Mazăre va fi un dezastru. de aceea l-au vrut pe Tămădău ca să dea vina pe el. Mazăre a distrus în Constanța tot ce a putut el distruge.

carlos
3 august 2016
SC RICO SRL

Daca tot veni vorba de SC RICO SRL dragi jurnalisti nu ati vrea sa faceti o ancheta despre SC RICO SRL si despre numeroasele contracte cu statul derulate de-a lungul timpului???? Cred ca ar fi un subiect interesant pentru ziarul si cititorii dumneavoastra :)

m
3 august 2016
mm

Nimic nu se face in orasul asta fara ca cineva sa nu castige ceva.Ceva consistent.Fagadau are conexiuni cu Simu.Presa centrala scrie,cea locala doarme.Sau a noastra este "prea independenta"?

george
3 august 2016
ptr m

A scris presa locala, cazul referitor la Fagadau a fost clasat si dosarul inchis.

Răspuns la: mm
Adăugat de : m, 3 august 2016
Nimic nu se face in orasul asta fara ca cineva sa nu castige ceva.Ceva consistent.Fagadau are conexiuni cu Simu.Presa centrala scrie,cea locala...
Vasile
3 august 2016
.. sculpturile lui Boris...

N-ar fi tocmai rau daca reabilitarea parcului ar avea in vedere inlocuirea hidoseniei turnate in bronz de Boris Caragea dupa mai multe betii cu o opera de arta. Din banii care se scot din bronzul retopit.

Tot eu
3 august 2016
Justitia Buna si Justita Rea

Suntem o tara cu doua justitii.Cand baietii din PSD pierd un proces se spune ca sentinta a fost data de Justitia lui Basescu.Daca Basescu nu mai e,inseamna ca locul ei a fost ocupat de Justitia Rea.Cand baietii din PSD castiga un proces se spune ca in sfarsit s-a facut dreptate.Ufff... ! In cazul nostru,ghinion.Din cate se vede,primaria a pierdut procesul cu firma care a contestat licitatia.Asta inseamna ca Primaria a trucat prima licitatie.De aici trag concluzia ca hotararea a fost data de niste magistrati basisti.Nu s-a facut dreptate.E culmea,spune Fagadau.Magistratii basisti au tupeu.Si Fagadau are tupeu.E culmea ca si a doua licitatie a fost trucata de Fagadau,din moment ce si a doua licitatie a fost contestata.Aici,in justitie e ca la ruleta ruseasca.Nu stii peste cine dai.Cand nimeresti peste un magistrat basist....Bang...bang...! Ai pierdut procesul.E la noroc.Bai Euromateria srl,bai Rico srl,bai nu va mai bagati peste afacerile clanurilor mazariste.Eu nu vreau sa va mai jucati pe banii mei la ruleta ruseasca ca il pierdem pe Fagadau.Nu se stie.Daca are ghinion pe teava ? Fagadau,primarul inimilor noastre.Ce ne facem noi fara el ?

m
3 august 2016
mm

Vezi stenogramele publicate astazi in stiripesurse.

Răspuns la: ptr m
Adăugat de : george, 3 august 2016
A scris presa locala, cazul referitor la Fagadau a fost clasat si dosarul inchis.
europeanu
3 august 2016
Adevaratii hoti !

Nu ar fi momentul sa dezvaluim adevarul din spatele firmelor mobitom si pomacost ??? Vei fi uimit sa gasesti o caracatita cu brate multe. De exemplu hotul de mazare,hotul de fagadau,porcul betiv.Apropos ce mai face mazare si strutul ? Bine merci ?

Răspuns la: SC RICO SRL
Adăugat de : carlos, 3 august 2016
Daca tot veni vorba de SC RICO SRL dragi jurnalisti nu ati vrea sa faceti o ancheta despre SC RICO SRL si despre numeroasele contracte cu statul...
Tarzan și Jane
3 august 2016
Uraaa!!!

Ne mutăm in Parcul Arheologic cu tot cu animăluțe !

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6828 secunde